Posle naredbe o zabrani investiranja u kinesku visoku tehnologiju

Američki investitori u Kini na raskrsnici

BiznisSvet

11.8.2023 12:42 Autor: Vladimir Jokanović 1

Američki investitori u Kini na raskrsnici Američki investitori u Kini na raskrsnici
Najava predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džoa Bajdena (Joe Biden) da zabrani američke investicije u neke od ključnih kineskih tehnoloških industrija, izazvalo je zabrinutost predstavnika... Američki investitori u Kini na raskrsnici

Najava predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džoa Bajdena (Joe Biden) da zabrani američke investicije u neke od ključnih kineskih tehnoloških industrija, izazvalo je zabrinutost predstavnika domaćih kompanija za proizvodnu poluprovodnika.

Američka zabrana, objavljena izvršnom naredbom u sredu i koja treba da stupi na snagu sledeće godine, sračunata je u cilju da blokira ulaganja u kvantno računarstvo, napredne čipove i veštačku inteligenciju u nastojanju da spreči kinesku vojsku da pristupi američkom finansiranju i znanju, prenosi Financial Times.

Američki investitori pokušavaju da razrade potencijalni uticaj Bajdenove naredbe na njihove fondove u Kini i da procene strategije za ispunjavanje naredbe ili izlazak. Grupe privatnog kapitala General Atlantic, Warburg Pincus i Carlyle Group uložile su milijarde u Kinu poslednjih godina očekujući ogromne zarade od razvoja tehnološke supersile.

Neki investitori odmah su se povukli ili su značajno smanjili ulaganja u Kini čim je nagovešteno da bi moglo doći do zabrane. Jedan od drastičnih primera je reagovanje kompanije Sequoia Capital, koja je u junu saopštila da je ukinula svoje operacije u Kini.

Desetine drugih američkih rizičnih fondova nastavilo je da investira ili da zadržava svoj udeo u kineskim kompanijama. Među njima su GGV Capital, GSR Ventures, Walden International i Qualcomm Ventures, dok je General Atlantic koji je investirao u ByteDance, ocenio da Kina i dalje predstavlja „veliku priliku“.

  • Lija

    31.8.2023 #1 Author

    Al su kod nas na konju uvek

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...