za razvoj čvorišta vodonika vlada izdvojila osam milijardi dolara

Amerikanci prave velike stanice za čist izvor goriva za buduća vozila

AutomobiliBiznisInfrastrukturaLifestyleSvet

26.2.2022 15:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Amerikanci prave velike stanice za čist izvor goriva za buduća vozila Amerikanci prave velike stanice za čist izvor goriva za buduća vozila
Četiri američke zapadne države sarađuju na izgradnji više čvorišta vodonika kako bi podstakle napredak ka tome da gas postane čist izvor goriva za buduća... Amerikanci prave velike stanice za čist izvor goriva za buduća vozila

Četiri američke zapadne države sarađuju na izgradnji više čvorišta vodonika kako bi podstakle napredak ka tome da gas postane čist izvor goriva za buduća vozila, saopštili su zvaničnici.

Guverneri Kolorada, Novog Meksika, Jute i Vajominga rekli su da takođe nameravaju da traže finansijsku pomoć od federalnih vlasti da bi to i ostvarili, piše UPI.

Sve četiri države potpisale su memorandum o razumevanju za razvoj zapadnog međudržavnog čvorišta vodonika i pratećih objekata u svakoj državi.

Savezna vlada stavlja na raspolaganje osam milijardi dolara iz dvopartijskog infrastrukturnog paketa za razvoj čvorišta vodonika.

Ove države su na jedinstvenom položaju da postanu čvorište čistog vodonika s obzirom na prisustvo visokokvalitetnog vetra, sunca, biomase, prirodnog gasa i drugih energetskih resursa“, saopštila je kancelarija guvernera Novog Meksika Mišel Lujan Grišam (Michelle Lujan Grisham).

Očekuje se da će Odeljenje za energetiku zatražiti predloge za ovaj projekat negde u maju.

Plan sa četiri države mora pokazati da one mogu „uspešno da ubrzaju komercijalizaciju i pokažu proizvodnju, preradu, isporuku, skladištenje i krajnju upotrebu čistog vodonika“.

Prošlog aprila, jedna naučna publikacija je pozvala na 10-godišnji plan za razvoj ekonomije vodonika, izlažući potrebe vezane za infrastrukturu i merila za ekonomsku održivost.

Očekuje se da će ova čvorišta pokretati ekonomski razvoj u svakoj državi i uključiti „najnoviju nauku, istraživanje i tehnologiju za isplativu proizvodnju, transport i upotrebu čistog vodonika“, navodi se u memorandumu o razumevanju.

„Ova koalicija predstavlja zajedničku viziju budućnosti vodonika u planinskom zapadnom regionu“, rekao je guverner Vajominga Mark Gordon u zajedničkom saopštenju.

  • Zorica S.

    26.2.2022 #1 Author

    Nov unosan posao,za razvijene zemlje….

    Odgovori

  • LIMUN ŽUT

    27.2.2022 #2 Author

    Opet se slavi komercijalizacija.

    Odgovori

  • VERA

    27.2.2022 #3 Author

    Ok da nisu jedinstveni ne bi ni ovo postigli. Mi u 1 državi oko osnovnih stvari nemozemo da se usaglasimo…

    Odgovori

  • DANA

    2.3.2022 #4 Author

    Cista goriva?!

    Odgovori

  • MARKO7

    2.3.2022 #5 Author

    Pa realno baš korisna informacija a pogotovo i novo otkriće?

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...