Plan Bele kuće za smanjenje budžetskog deficita

Bajden predlaže velika povećanja poreza

Svet

10.3.2023 10:45 Autor: Vladimir Jokanović 0

Bajden predlaže velika povećanja poreza Bajden predlaže velika povećanja poreza
Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) predložio je velika povećanja poreza za korporacije, investitore i najbogatije Amerikance kao deo sveobuhvatnog budžetskog plana za koji... Bajden predlaže velika povećanja poreza

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) predložio je velika povećanja poreza za korporacije, investitore i najbogatije Amerikance kao deo sveobuhvatnog budžetskog plana za koji je Bela kuća procenila da će smanjiti savezni budžetski deficit za oko 3.000 milijardi dolara u narednoj deceniji.

Rukovodstvo republikanskog doma saopštilo je da je Bajdenov predlog „nepromišljen“ i „neozbiljan“. Oni su pozvali zakonodavce da „smanje rasipnu državnu potrošnju“. Republikanci tek treba da objave alternativni predlog budžeta ili da preciziraju kako da se smanji njegov deficit.

Bajden nastoji da napravi oštar kontrast sa republikanskim poslanicima uoči predstojeće debate u Kongresu u vezi sa povećanjem gornje granice zaduživanja, prenosi Financial Times. Budući da republikanci kontrolišu Predstavnički dom Kongresa, mali su izgledi da budžet bude usvojen, ali Bajden ima šansu da iznese svoju ekonomsku viziju uoči očekivane predsedničke kandidature za izbore iduće godine.

Bajdenov predlog budžeta uključuje hiljade milijardi dolara potrošnje na niz prioriteta demokratske politike, od stalne podrške Ukrajini i NATO do većih ulaganja u zdravstvenu zaštitu starijih građana i siromašnih. Bela kuća tvrdi da Bajdenov plan „više nego u potpunosti plaća svoje investicije“ povećanim oporezivanjem velikih kompanija i visokih zarada.

Predložena povećanja poreza uključuju minimalni porez od 25 odsto za milijardere, stopu korporativnog poreza od 28 odsto i udvostručenje poreske stope na inostrane zarade američkih multinacionalnih kompanija sa 10,5 na 21 odsto. Bela kuća je takođe predložila četvorostruko povećanje poreske stope na otkup korporativnih akcija i ukidanje olakšica za Amerikance koji zarađuju više od 400.000 dolara godišnje.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...