Nasdaq izgubio 1,73 odsto vrednosti

Berzanski indeksi padaju četvrti dan zaredom

BerzaSvet

4.11.2022 11:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Berzanski indeksi padaju četvrti dan zaredom Berzanski indeksi padaju četvrti dan zaredom
Wall Street je u četvrtak ponovo beležio pad cena akcija, četvrti dan zaredom, jer su ulagači zabrinuti zbog mogućnosti da američka centralna banka poveća... Berzanski indeksi padaju četvrti dan zaredom

Wall Street je u četvrtak ponovo beležio pad cena akcija, četvrti dan zaredom, jer su ulagači zabrinuti zbog mogućnosti da američka centralna banka poveća kamatne stope više nego što se očekivalo.

Dow Jones indeks pao je 0,46 odsto, na 32.001 bod, dok je S&P 500 niži 1,06 odsto, na 3.719 poena. Nasdaq indeks beleži pad od 1,73 odsto, na 10.342 boda, prenosi agencija Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Tržište se još nije smirilo nakon što je Fed u sredu, četvrtu sednicu zaredom, povećao ključne kamatne stope za 0,75 procentnih poena, pa se one sada nalaze u rasponu od 3,75 do četiri odsto, najviši nivo od početka 2008. godine.

Poruke centralne banke da bi ubuduće tempo povećanja cene novca mogao usporiti nisu ohrabrile ulagače jer bi kamate mogle dostići više nivoe nego što se očekivalo.

Jasno je da će Fed uskoro usporiti tempo povećanja kamata, no na tržištu novca sada se procenjuje da bi ključne kamate mogle dostići barem pet odsto, dok se dosad očekivalo da će na vrhuncu ciklusa iznositi između 4,5 i 4,75 odsto.

Poslednji izveštaji s tržišta rada pokazuju da ono i dalje ima dobre rezultate, te da bi Fed trebalo da nastavi da zaoštrava monetarnu politiku. Povećanje zaposlenosti i plata, naime, podstiče rast potrošnje, a to dalje dovodi do rasta inflaciju.

Podsticaj za rast tržišta pružaju solidni kvartalni poslovni rezultati kompanija.

Do sada je oko 80 odsto kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo izveštaje, pri čemu je više od 70 odsto njih nadmašilo očekivanja po pitanju zarada.

Analitičari u anketi koju je sproveo Reuters procenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromesečju porasle 4,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok su na početku sezone objava rezultata očekivali rast od 4,5 odsto.

Većina evropskih berzi takođe beleži pad akcija. Londonski FTSE indeks porastao je 0,62 odsto, na 7.188 bodova, ali frankfurtski DAX beleži pad od 0,95 odsto, na 13.130 poena, a pariski CAC 0,54 odsto, na 6.243 boda.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...