Širenje korona virusa i pad potražnje obeshrabrili tržište “crnog zlata“

Cene nafte na tromesečnom minimumu

AnalizaBerzaSvetU fokusu

19.8.2021 16:49 Autor: Vladimir Jokanović 0

Cene nafte na tromesečnom minimumu Cene nafte na tromesečnom minimumu
Cene nafte pale su u četvrtak na najniži nivo u poslednja tri meseca nakon što je američki dolar ojačao zbog zabrinutosti da bi se... Cene nafte na tromesečnom minimumu

Cene nafte pale su u četvrtak na najniži nivo u poslednja tri meseca nakon što je američki dolar ojačao zbog zabrinutosti da bi se globalni ekonomski oporavak mogao usporiti i nagoveštaja da bi FED mogao postepeno da posustane od stimulativnih mera.

Cena severnomorske nafte Brent, koja je međunarodno merilo na energetskim tržištima, opala je za 2,76 odsto na 66,35 dolara za barel do četvrtka posle podne (CET). Pad njene vrednosti u ranijim časovima bio je još veći. Istovremeno, američka sirova nafta WTI (West Texas Intermediate) izgubila je 2,75 odsto vrednosti, pa se prodavala po ceni 63,66 dolara za barel, prema podacima specijalizovanog sajta za monitoring energetskog tržišta OilPrice.

Jačanje dolara na najviši nivo od početka novembra stvorilo je dodatnu brigu na naftnom tržištu. Investitori su već bili nervozni poslednjih dana zbog sve većeg broja slučajeva zaraze korona virusom, što je pretnja za globalni oporavak i mogući razlog za smanjenje potražnje za naftom u velikim ekonomijama poput Kine, prenosi WSJ.

Foto: Youtube screenshot

Širenje delta varijante virusa Covid-19 u oblastima sa niskom stopom vakcinacije pokreće novi talas pandemije, a broj smrtnih slučajeva zbog bolesti izazvanih virusom povećao se u SAD u poslednjih mesec dana. Ulje na vatru dolio je razvoj situacije u Avganistanu, koji preti novom izbegličkom krizom, ocenjuju analitičari, prenosi Reuters.

Međunarodna agencija za energiju smanjila je prošle nedelje svoju prognozu izgleda za rast potražnje za naftom, usled novog talasa korona virusa, dok je OPEC ostao pri svojem ranijem predviđanju o rastu potražnje. Takođe, neočekivano veliki nedeljni porast komercijalnih zaliha goriva u SAD za 700.000 barela, uneo je dodatni pesimizam na tržište nafte. Porast zaliha tokom leta kada je vrhunac sezone odmora nije uobičajen. Tada je potrošnja na vrhuncu.

Takođe, investitori su bili zabrinuti da su cene nafte previsoke tokom faze oporavka, zbog prevelikog optimizma u vezi sa vraćanjem potražnje u normalu. Sada oni preispituju svoj optimizam i postaju svesni da je potražnja manja od očekivane, ocenili su analitičari kompanije ThinkMarkets, prenosi MarketWatch.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...