Svetska potrošnja porašće u narednoj godini 1,1 milion barela dnevno

Cene nafte nakon rasta u blagom padu

Svet

16.12.2023 09:28 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Cene nafte nakon rasta u blagom padu Cene nafte nakon rasta u blagom padu
Prema podacima na sajtu OilPrice u subotu ujutru, cena Brent nafte iznosila 76,55 dolara po barelu, dok teksaška WTI nafta, referentna za američko tržište,... Cene nafte nakon rasta u blagom padu

Prema podacima na sajtu OilPrice u subotu ujutru, cena Brent nafte iznosila 76,55 dolara po barelu, dok teksaška WTI nafta, referentna za američko tržište, iznosila 71,43 dolara, i beleže blagi pad.

Cene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima i na putu svog prvog sedmičnog rasta u poslednja dva meseca, podržane optimističnom procenom potražnje u narednoj godini i slabijim dolarom.

Cena barela je na londonskom tržištu porasla 51 cent u odnosu na prethodno zatvaranje, na 77,12 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 52 centa višoj ceni, od 72,1 dolar, prenosi Mina.

Cene su na oba tržišta na putu skromnog sedmičnog dobitka, nakon što je sredinom američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) najavio da bi se u narednoj godini mogli smanjiti troškovi zaduživanja. Dolar je u četvrtak zbog toga pao na najniži nivo u četiri meseca. Slabiji dolar čini naftu izraženu u dolarima jeftinijom za strane kupce.

Svetska potrošnja nafte porašće u narednoj godini 1,1 milion barela dnevno, objavila je Međunarodna agencija za energiju (IEA) u svom mesečnom izveštaju, što je 130.000 barela dnevno iznad prethodne procene. Kao razloge je navela povećanje potražnje u SAD i niže cene nafte.

Procena rasta potražnje u narednoj godini IEA više nego dvostruko manja od prognoze Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC), koja očekuje da će biti na nivou 2,25 miliona barela dnevno.

„Smanjenje proizvodnje OPEC+ verovatno će održati tržište nafte na početku ove godine u ravnoteži, uprkos slabijoj potražnji, a to bi trebalo ublažiti trenutnu zabrinutost zbog prekomerne ponude“, objavio je Commerzbank.

OPEC+, koji okuplja OPEC i saveznike predvođene Rusijom, krajem novembra je dogovorio dobrovoljno smanjivanje proizvodnje od oko 2,2 miliona barela dnevno za prvo tromesečje.

Međutim, slabi ekonomski podaci najveće evropske ekonomije Nemačke i najvećeg svetskog uvoznika Kine ograničili su rast cena nafte. Nemački indeks menadžera nabave PMI, kojeg objavljuje S&P Global, pao je u decembru šesti mesec zaredom na 46,7 bodova.

Podaci koje je u petak objavio kineski statistički ured pokazuju da je rafinerijska prerada u novembru pala na najniži nivo od početka godine, zbog pritiska marži na rafinerije koje nisu u državnom vlasništvu pa su rezale proizvodnju, dok je slaba potrošnja dizela smanjila nacionalnu potražnja za gorivom.

OPEC je odvojeno izvestio da je barel korpe nafte njegovih članica u četvrtak poskupeo 2,86 dolara, na 77,06 dolara.

Tagovi
CENE NAFTA SVET
  • ZVONČICA

    17.12.2023 #1 Author

    Cene konstantno osciliraju

    Odgovori

  • Vale

    17.12.2023 #2 Author

    Stvarna promena cena nafte je uvek postojala I zavisi od politicke situacije, pre svega

    Odgovori

  • LAV

    17.12.2023 #3 Author

    Svaki pad cene nafte je vazan jer to onda povlaci i ostale cene zivotnih namirnica.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...