najbolji rezultat u poslednjoj deceniji

Dolar ojačao desetu nedelju zaredom

Svet

24.9.2023 17:54 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Dolar ojačao desetu nedelju zaredom Dolar ojačao desetu nedelju zaredom
Na valutnim tržištima vrednost dolara je prema korpi valuta porasla i prošle nedelje, desete zaredom, nakon procene američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed), da... Dolar ojačao desetu nedelju zaredom

Na valutnim tržištima vrednost dolara je prema korpi valuta porasla i prošle nedelje, desete zaredom, nakon procene američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed), da bi kamate mogle ostati povišene duži period nego što se očekivalo.

Dolarski indeks, koji prati vrednost američke prema šest najvažnijih svetskih valuta, porastao je prošle nedelje 0,2 odsto, na 105,58 bodova, blizu najvišeg nivoa u šest meseci. Pritom je dolar prema evropskoj valuti ojačao 0,1 odsto, pa je cena evra skliznula na 1,0653 dolara, prenosi Mina.

Kurs dolara porastao je i prema japanskoj valuti, 0,4 odsto, na 148,37 jena (JPY).

Jačanje dolara deset sedmica zaredom nije zabeleženo gotovo deset godina, a posledica je prošlonedeljnih procena Feda.

Naime, na redovnoj sednici čelnici Feda ostavili su prošle sedmice ključne kamatne stope nepromenjenim, a objavljene su nove prognoze prema kojima većina njih očekuje da će zbog povišene inflacije do kraja godine biti potrebno još jednom povećati kamate za 0,25 procenata, u raspon od 5,5 do 5,75 odsto.

Prognoze čelnika Feda pokazuju, takođe, da bi se kamate mogle zadržati na povišenim nivoima duže nego što se očekivalo.

Procenjuju da je naredne godine moguće smanjenje kamata u dva navrata, dva manje nego što su očekivali u junskim procenama. Tako bi se naredne godine kamata snizila ukupno 0,5 procentnih bodova, na 5,1 odsto.

Čelnici Feda procenjuju da bi na ciljane nivoe od oko dva odsto inflacija mogla pasti tek 2026. godine.

Privreda SAD je i dalje snažna, pa je smanjen rizik od recesije. Fed je procenu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj godini povećao na 2,1 odsto, što je dvostruko više u odnosu na prethodne procene. Naredne godine bi rast mogao usporiti na 1,5 odsto.

I svi poslednji podaci pokazuju da američka privreda raste brže od ostalih najvećih ekonomija sveta. S druge strane, pojedini izveštaji sugerišu da je privreda evrozone verovatno pala u trećem tromesečju.

Tagovi
DOLAR SAD
  • HANA

    24.9.2023 #1 Author

    Nešto krupno se dešava 🤫

    Odgovori

  • SENSEI

    25.9.2023 #2 Author

    Tačno se vidi čija valuta jača u doba ekonomske krize

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...