Prva privatizacija putem IPO u Kazahstanu

EBRD postala manjinski suvlasnik avio-kompanije Air Astana

SvetU fokusu

14.2.2024 16:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

EBRD postala manjinski suvlasnik avio-kompanije Air Astana EBRD postala manjinski suvlasnik avio-kompanije Air Astana
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) saopštila je danas da je uložila 41,99 miliona dolara (39,02 miliona evra) u akcije vodećeg kazahstanskog avio-prevoznika... EBRD postala manjinski suvlasnik avio-kompanije Air Astana

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) saopštila je danas da je uložila 41,99 miliona dolara (39,02 miliona evra) u akcije vodećeg kazahstanskog avio-prevoznika Air Astana i tako postala vlasnik pet odsto kapitala te kompanije.

EBRD ističe da su na taj način podržali prvu delimičnu privatizaciju u toj zemlji putem inicijalne javne ponude (IPO).

Akcije će biti kotirane i na Londonskoj i Kazahstanskoj berzi.

Sredstva prikupljena putem IPO-a, uključujući investiciju EBRD, biće raspoređena za podršku programu proširenja i obnove flote Air Astane, izgradnji postrojenja za održavanje aviona i nabavci simulatora letenja.

Cilj Air Astana je da proširi svoju sadašnju flotu na 80 aviona do 2029. godine kupovinom novih aviona koji štede gorivo.

„IPO je značajno merilo za privatizaciju za privredu Kazahstana, koju pretežno kontroliše država. Smanjenje državnog vlasništva na manje od 50 odsto, što će se postići IPO-om, predstavlja važan presedan za zemlju i region“, istakla je EBRD.

U toj banci smatraju i da će učešće EBRD kao investitora sa ocenom AAA u IPO-u uliti dodatno poverenje institucionalnim i privatnim investitorima koji traže prilike za ulaganja u Kazahstanu i Centralnoj Aziji.

EBRD je najavio i da će sa Air Astana raditi na tome da kompanija ispuni cilj i postane ugljenično neutralna do 2050.

„Banke će takođe iskoristiti ovu priliku da igraju veću ulogu u dekarbonizaciji vazduhoplovstva i da pomognu u uspostavljanju održive industrije goriva za vazduhoplovstvo u Centralnoj Aziji“, poručili su iz EBRD.

Podsećaju i da je, sa deset milijardi evra uloženih u zemlju do danas kroz 317 projekata, Kazahstan najveća i najdugovečnija bankarska operacija EBRD-a u Centralnoj Aziji.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...