Sadržaj kreiran generativnom ai moraće da bude propisno označen

EU sve bliža Zakonu o veštačkoj inteligenciji

Svet

7.12.2023 08:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

EU sve bliža Zakonu o veštačkoj inteligenciji EU sve bliža Zakonu o veštačkoj inteligenciji
Evropska unija se približava dogovoru o najsveobuhvatnijoj regulativi veštačke inteligencije u zapadnom svetu. Pregovarači su pristali na set pravnih akata koji će kontrolisati generativne... EU sve bliža Zakonu o veštačkoj inteligenciji

Evropska unija se približava dogovoru o najsveobuhvatnijoj regulativi veštačke inteligencije u zapadnom svetu.

Pregovarači su pristali na set pravnih akata koji će kontrolisati generativne alate veštačke inteligencije kao što su ChatGPT kompanije OpenAI i Google Bard – one vrste koje mogu da proizvode sadržaj “na komandu”, piše Bloomberg.

Delegati Evropske komisije, Evropskog parlamenta i 27 zemalja članica postigli su kompromis na sastanku koji je počeo u sredu popodne i koji se odugovlačio satima, približavajući grupu formalnom sporazumu oko šireg dela zakona poznatog kao Zakon o veštačkoj inteligenciji.

Dogovor označava kritičan korak u razjašnjavanju politike u vezi sa veštačkom inteligencijom, koja će — u odsustvu bilo kakve značajne akcije američkog Kongresa — postaviti ton za regulaciju generativnih AI alata u razvijenom svetu. Tim činom bi EU postala prva vlada izvan Azije koja je postavila čvrste zaštitne ograde za ovu tehnologiju.

Kreatori politike već mesecima rade na finalizaciji Zakona o veštačkoj inteligenciji i njegovom usvajanju pre evropskih izbora u junu koji bi uveli potpuno novu komisiju i parlament koji bi mogli da iznude dodatne promene i odugovlače napore.

Opsežne rasprave od kasno u noć naglašavaju koliko je sporna postala debata o regulisanju veštačke inteligencije, koja podjednako deli svetske lidere i tehnološke rukovodioce dok generativni alati i dalje rastu u popularnosti. EU — kao i druge vlade, uključujući SAD i Veliku Britaniju — borila se da pronađe ravnotežu između potrebe da zaštiti svoje startapove sa veštačkom inteligencijom, kao što su francuski Mistral AI i nemački Aleph Alfa, od potencijalnih društvenih rizika.

Kreatori politike EU predložili su plan koji bi zahtevao od programera AI modela koji podržavaju alate kao što je ChatGPT da prikazuju informacije o tome kako su njihovi modeli obučeni, sumiraju korišćeni materijal zaštićen autorskim pravima i označavaju sadržaj koji generiše veštačka inteligencija. Sistemi koji predstavljaju „sistemske rizike“ morali bi da rade sa komisijom kroz industrijski kodeks ponašanja. Takođe bi morali da prate i prijave sve incidente sa modela.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...