Zadatak MMF-a je da pomogne državama

Georgijeva: Cena emisija ugljenika dostići će 85 dolara po toni do 2030.

EkologijaSvetU fokusu

18.1.2024 08:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Georgijeva: Cena emisija ugljenika dostići će 85 dolara po toni do 2030. Georgijeva: Cena emisija ugljenika dostići će 85 dolara po toni do 2030.
„Cena emisija ugljenika dostići će 85 dolara po toni do 2030. godine“, rekla je direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva. Ona je na... Georgijeva: Cena emisija ugljenika dostići će 85 dolara po toni do 2030.

„Cena emisija ugljenika dostići će 85 dolara po toni do 2030. godine“, rekla je direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva.

Ona je na Svetskom ekonomskom forumu (WEF) u Davosu izjavila da je „politička volja ključan obnovljiv resurs“ u borbi protiv klimatskih promena i da će cena emisija ugljenika porasti na 85 dolara po toni do 2030. godine, prenosi B92.

Ona je istakla da su današnje subvencije za fosilna goriva previsoke i da ta sredstava treba da budu uložena u borbu protiv klimatskih promena.

„Nacionalni doprinosi u borbi protiv klimatskih promena mogu da padnu na manje od 50 odsto onoga što je predviđeno do 2030. godine, a zadatak MMF-a je da pomogne državama u postizanju tih ciljeva“, navela je Georgieva.

Ona je podržala napore predsednika Svetske banke Adžaja Bange (Ajay Banga) koji se kao prethodni govornik obavezao u ime svoje organizacije da će ispuniti pet konkretnih ciljeva u borbi protiv klimatskih promena.

Međunarodni monetarni fond je u decembru podigao procenu rasta cena emisija ugljenika do 2030. godine sa 75 na 85 dolara po toni.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...