Razlog nedovoljno jasno postavljeni ciljevi i regulatorne nejasnoće

Globalni prelazak na obnovljive izvore energije usporen u 2023. godini

SvetU fokusu

31.5.2024 08:20 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Globalni prelazak na obnovljive izvore energije usporen u 2023. godini Globalni prelazak na obnovljive izvore energije usporen u 2023. godini
Globalni prelazak na obnovljive izvore energije u glavnim sektorima koji troše najviše energije usporio se u 2023, pre svega zbog političkih nesigurnosti, ali i... Globalni prelazak na obnovljive izvore energije usporen u 2023. godini

Globalni prelazak na obnovljive izvore energije u glavnim sektorima koji troše najviše energije usporio se u 2023, pre svega zbog političkih nesigurnosti, ali i zbog regulatornih nejasnoća i nedovoljno jasno postavljenih ciljeva, objavio je pariski institut REN21.

Kako prenosi portal Oilprice, do kraja prošle godine samo je 13 zemalja sveta, uključujući Sjedinjene Američke Države, Indiju i Kinu sprovelo mere za prelazak na obnovljivu energiju u svim sektorima krajnje potrošnje kao što su građevinarstvo, industrija, transport i poljoprivreda, piše RTV.

U izveštaju se dodaje da su mnoge države čak odustale od svojih ambicija pošto je od 69 zemalja koje je imalo ciljeve da poveća udeo obnovljive energije u 2023. samo 17 odabralo da nastavi sa tim naporima i u 2024.godini.

Nakon energetske krize 2022. godine, neke zemlje su ubrzale prelazak na obnovljive izvore energije, ali su druge „odlučile da prihvate fosilna goriva za osiguranje snabdevanja energijom“, naglašava se u izveštaju.

Vlade su u suštini odustale od svojih ambicija, a sektori koji troše energiju više nemaju ekonomske stimulanse za prelazak na obnovljive izvore, rekla je izvršna direktorika REN21 Rana Adib.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.