nakon tri uzastopna meseca pada

Godišnja inflacija OECD-a porasla na šest odsto u decembru

Svet

7.2.2024 13:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Godišnja inflacija OECD-a porasla na šest odsto u decembru Godišnja inflacija OECD-a porasla na šest odsto u decembru
Godišnja potrošačka inflacija u zemljama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) porasla je na šest odsto u decembru, nakon tri uzastopna meseca pada,... Godišnja inflacija OECD-a porasla na šest odsto u decembru

Godišnja potrošačka inflacija u zemljama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) porasla je na šest odsto u decembru, nakon tri uzastopna meseca pada, pokazuju podaci objavljeni u sredu.

Ova cifra je porasla sa najniže vrednosti u novembru u više od dve godine od 5,8 odsto, navodi se u saopštenju organizacije sa sedištem u Parizu, prenosi Anadolu Agnecy.

Inflacija je porasla u oko 14 zemalja OECD-a, dok je smanjena u 21 zemlji i stabilna u preostale tri države.
Bazna inflacija, isključujući hranu i energiju, uglavnom je ostala nepromenjena u OECD-u i iznosila je 6,7 odsto u decembru.

Dok je pad inflacije hrane u OECD-u usporen u poređenju sa prethodnim mesecima, inflacija energenata je osmi mesec zaredom ostala negativna.

Godišnja inflacija u Grupi sedam (G7) bila je uglavnom stabilna na 3,2 odsto u decembru, a porasla je na 6,5 procenata u G20.

Na mesečnom nivou, potrošačke cene su u decembru porasle za 0,2 odsto, nakon povećanja od 0,1 procenta u novembru.

U 2023. godini, inflacija OECD-a je pala na 6,9 odsto u proseku sa 9,5 procenata u 2022, predvođena energetskom deflacijom. Bazna inflacija je, s druge strane, bila viša nego pre godinu dana, na sedam odsto u 2023. u odnosu na 6,7 procenata u 2022. godini, dostigavši najvišu godišnju prosečnu stopu iz 1990. godine.

  • AJA

    7.2.2024 #1 Author

    Mislim da nije dobro sto je godisnja inflacija OECD-a porasla na sest osto u decembru.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...