Nadzorni organi po drugi put ovog meseca otkrili sumnjive aktivnosti u bliskoistočnoj zemlji

Iranske vlasti poriču proizvodnju uranijuma obogaćenog iznad 60 odsto

SvetU fokusu

20.2.2023 13:48 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Iranske vlasti poriču proizvodnju uranijuma obogaćenog iznad 60 odsto Iranske vlasti poriču proizvodnju uranijuma obogaćenog iznad 60 odsto
Internacionalna agencija za atomski nadzor prošle nedelje je detektovala uranijum obogaćen neznatno ispod nivoa potrebnog za pravljenje nuklearnog oružja, navela su dvojica starijih diplomata,... Iranske vlasti poriču proizvodnju uranijuma obogaćenog iznad 60 odsto

Internacionalna agencija za atomski nadzor prošle nedelje je detektovala uranijum obogaćen neznatno ispod nivoa potrebnog za pravljenje nuklearnog oružja, navela su dvojica starijih diplomata, što povećava rizik da bi nesputane aktivnosti ove države u tom smeru mogle da dovedu do nove krize.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) pokušava da utvrdi kako se u Iranu našao uranijum koji je obogaćen do 84 odsto, što je najviši nivo do sada otkriven u ovoj zemlji i za samo šest odsto niži od koncentracije potrebne za proizvodnju nuklearnog oružja. Iz Irana je agenciji prethodno saopšteno da centrifuge imaju konfiguraciju prema kojoj je moguće uranijum obogatiti do 60 odsto čistoće.

Inspektori treba da utvrde da li je Iran namerno proizveo ovaj materijal ili je koncentracija proizvod nenamerne akumulacije unutar mreže cevi koje povezuju stotine brzorotirajućih centrifuga koje se koriste za odvajanje izotopa. Ovo je drugi put ovog meseca da su nadzorni organi otkrili sumnjive aktivnosti povezane sa obogaćivanjem uranijuma, piše Bloomberg.

Stariji zvaničnik vlade u sektoru za nuklearnu energiju porekao je da je “do sada” ova država proizvodila obogaćeni uranijum čija je čistoća iznad 60 odsto i odbacio tvrdnje kao “krivljenje činjenica”.

“Postojanje čestica uranijuma iznad 60 odsto (čistoće) ne znači isto što i obogaćivanje iznad 60 odsto”, rekao je Behruz Kamalvandi (Behrouz Kamalvandi), portparol Iranske organizacije za nuklearnu energiju.

IAEA je saopštila da trenutno sa iranskim vlastima razgovara o rezultatima nedavno sprovedenih kontrola i da će o njima obavestiti upravni odbor agencije, navodi se na Twitter nalogu direktora IAEA Rafaela Marijana Grosija (General Rafael Mariano Grossi).

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...