Izvršni direktor kompanije Tesla pozvao na protekcionizam

Mask tvrdi da će kineski proizvođači električnih automobila „rasturiti“ rivale bez trgovinskih barijera

SvetU fokusu

25.1.2024 11:25 Autor: Vladimir Jokanović 0

Mask tvrdi da će kineski proizvođači električnih automobila „rasturiti“ rivale bez trgovinskih barijera Mask tvrdi da će kineski proizvođači električnih automobila „rasturiti“ rivale bez trgovinskih barijera
Izvršni direktor kompanije Tesla Ilon Mask (Elon Musk) rekao je u sredu da će kineski proizvođači automobila „rasturiti“ globalne rivale bez trgovinskih barijera. On... Mask tvrdi da će kineski proizvođači električnih automobila „rasturiti“ rivale bez trgovinskih barijera

Izvršni direktor kompanije Tesla Ilon Mask (Elon Musk) rekao je u sredu da će kineski proizvođači automobila „rasturiti“ globalne rivale bez trgovinskih barijera. On je istakao da se Tesla utrkuje sa kineskom kompanijom BYD za primat na svetskom tržištu.

Maskovi komentari došli su nakon što je BYD, u koji je uložio čuveni Voren Bafet (Warren Buffett), sa svojim jeftinijim modelima i raznovrsnijom linijom pretekao Teslu kao najprodavanija svetska EV kompanija u prošlom kvaratalu, uprkos velikom snjiženju cena američkog proizvođača u 2023. godini, prenosi Reuters.

Kineske automobilske kompanije bile su „najkonkurentnije“ i „imaće značajan uspeh izvan Kine, u zavisnosti od toga koje tarife ili trgovinske barijere budu uspostavljene“, rekao je Mask u razgovoru sa analitičarima. On je ocenio da su kineski automobili „izuzetno dobri“ i da će pregaziti konkurenciju ako se ne uspostave trgovinske barijere.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u četvrtak da nije upoznato sa Maskovim komentarima, ali da se zalaže za „održavanje fer, pravednog i otvorenog poslovnog okruženja“.

Mask je prošle godine pokrenuo rat cenama kako bi privukao potrošače pogođene visokim troškovima zaduživanja, smanjivanjem Tesline marže, što je zabrinulo investitore. Maske je naveo u sredu da Tesla dostiže prirodnu granicu smanjenja troškova sa svojom postojećom linijom.

Kompanija Tesla planira da sredinom 2025. godine u svojoj fabrici u Teksasu započne proizvodnju jeftinijeg kompaktnog krosovera za masovno tržište kodnog naziva Redwood, kako bi se takmičila sa jeftinim rivalima.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...