SAD žele da izbegnu ozbiljne posledice

MMF: Američki problemi sa servisiranjem duga pretnja i za globalnu ekonomiju

BankeSvet

13.5.2023 10:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

MMF: Američki problemi sa servisiranjem duga pretnja i za globalnu ekonomiju MMF: Američki problemi sa servisiranjem duga pretnja i za globalnu ekonomiju
Američki problemi sa servisiranjem državnog duga izazvali bi „vrlo ozbiljne posledice“ u domaćoj, ali i svetskoj privredi, uključujući verovatno i više troškove zaduživanja, upozorio... MMF: Američki problemi sa servisiranjem duga pretnja i za globalnu ekonomiju

Američki problemi sa servisiranjem državnog duga izazvali bi „vrlo ozbiljne posledice“ u domaćoj, ali i svetskoj privredi, uključujući verovatno i više troškove zaduživanja, upozorio je Međunarodni monetarni fond (MMF).

Predsednik Džo Bajden (Joe Biden) i predsednik Predstavničkog doma Kongresa, republikanac Kevin Mek Kerti (Kevin McCarthy) sastali su se prvi put u tri meseca kako bi razgovarali o podizanju granice državnog zaduživanja, koji trenutno iznosi 31,4 biliona dolara, prenosi Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Pregovori su počeli u sredu, a republikanci i dalje insistiraju na smanjenju potrošnje, dok ministarka finansija Dženet Jelen (Janet Yellen) upozorava da bi, ako Kongres ne podigne plafon, problemi s plaćanjem mogli iskrsnuti već početkom juna.

Strahuje se da bi u takvoj situaciji američka privreda mogla skliznuti u recesiju, na šta je upozorio i MMF, dodavši da bi se posledice osetile i u celom svetu.

MMF ne može u ovom trenutku brojčano odrediti uticaj takvog scenarija u SAD na rast svetske privrede, dodala je u četvrtak portparolka MMF-a Džuli Kotak (Julie Kozack).

MMF je u aprilu procenio da će svetska ekonomija ove godine porasti za 2,8 odsto, ali je naglasio da bi dublja previranja na finansijskim tržištima, obeležena oštrim padom cena imovine i smanjenim bankovnim kreditiranjem, mogla zakočiti rast aktivnosti na samo jedan odsto.

Jedna od posledica američkih problema s plaćanjem i šire nestabilnosti u svetskoj privredi moglo bi biti podizanje kamatnih stopa, istakla je Kozack.

„Želeli bi da izbegnemo tako ozbiljne posledice i zato ponovo pozivamo sve strane da se sastanu, postignu konsenzus i što pre reše problem“, poručila je ona.

Tagovi
SAD SVET
  • Jj992

    13.5.2023 #1 Author

    Oni vec odavno ne mogu da izmiruju svoje dugove

    Odgovori

  • MAXMAD

    14.5.2023 #2 Author

    Halapljivost bogatih će nam doći glave.

    Odgovori

  • VALERIJA

    14.5.2023 #3 Author

    Samo da nas izuzmu iz toga i sve će biti dobro.

    Odgovori

  • BLIZANAC

    14.5.2023 #4 Author

    Teško da će izbeći ozbiljne posledice

    Odgovori

  • SUNCICA

    14.5.2023 #5 Author

    Amerika propada, samo nam niko nije javio

    Odgovori

  • mile

    15.5.2023 #6 Author

    Ma sve od njih i pocinje

    Odgovori

  • MODESTY

    15.5.2023 #7 Author

    Ne deluje da ce bas lako ici

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...