Mogući poremećaji na finansijskim tržištima i na regionalnim trgovačkim rutama

MMF: Sukob u Gazi mogao bi naškoditi privredama u susednim zemljama

SvetU fokusu

9.12.2023 09:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

MMF: Sukob u Gazi mogao bi naškoditi privredama u susednim zemljama MMF: Sukob u Gazi mogao bi naškoditi privredama u susednim zemljama
Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorio je da bi sukob u Gazi mogao naškoditi privredama u susednim zemljama, i istakao moguće poremećaje u regionalnom turizmu... MMF: Sukob u Gazi mogao bi naškoditi privredama u susednim zemljama

Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorio je da bi sukob u Gazi mogao naškoditi privredama u susednim zemljama, i istakao moguće poremećaje u regionalnom turizmu i trgovini.

Turizam bi se u susednim zemljama mogao smanjiti, a postoji i mogućnost viših cena nafte i gasa, izjavila je šefica za komunikacije MMF-a Džuli Kozak (Julie Kozack), prenosi SEEbiz.

Mogući su i poremećaji na finansijskim tržištima i na regionalnim trgovačkim rutama, što bi rezultiralo višim troškovima u trgovini, dodala je Kozak.

Gledano iz globalne perspektive, ekonomske posledice zasada su relativno ograničene, ali situacija je „vrlo neizvesna“, nastavila je.

Najteži udarac pretrpeće privreda u Izraelu i u palestinskoj Zapadnoj obali i u pojasu Gaze, ali konačni domet negativnih posedica zavisiće od trajanja i intenziteta sukoba, rekla je Kozak.

Istakla je da je MMF „šokiran i ožalošćen humanitarnom situacijom i gubitkom ljudskih života u sukobu“.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...