SEC uvodi nova pravila za posrednike u kupoprodaji akcija

Najveća promena na američkim berzama u poslednje dve decenije

BerzaInvesticijeSvet

15.12.2022 08:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Najveća promena na američkim berzama u poslednje dve decenije Najveća promena na američkim berzama u poslednje dve decenije
Američka komisija za hartije od vrednosti SEC izglasala je u sredu neke od najvećih promena u strukturi američkog tržišta akcija u skoro dve decenije,... Najveća promena na američkim berzama u poslednje dve decenije

Američka komisija za hartije od vrednosti SEC izglasala je u sredu neke od najvećih promena u strukturi američkog tržišta akcija u skoro dve decenije, sa ciljem “da se poveća transparentnost i pravičnost uz povećanje konkurencije za naručivanje akcija pojedinačnih investitora”.

Predlozi uključuju zahtev da se nalozi za prodaju manjih količina akcija šalju na aukcije pre nego što se izvrše, što bi bio novi standard za brokere kako bi pokazali da dobijaju najbolja moguća izvršenja za naloge klijenata i niže naknade za pristup na berzama, saopštila je SEC.

U zvaničnom saopštenju na sajtu SEC piše da će se ovim potezom poboljšati konkurencija i doneti bolje cene kod posrednika u kupoprodaji akcija.

Otvaranje pojedinačnih naloga malih investitora koji se mogu odmah izvršiti na konkurentnim aukcijama moglo bi dovesti do “značajno“ boljih cena za njih, saopštila je SEC. Prema sadašnjoj praksi, maloprodajni posrednici većinu takvih naloga šalju brokerima na veliko, ponekad uz naknadu.

“Ovim fer trgovanjem bi se na račun pomenutih naknada uštedelo oko 1,5 milijardi dolara godišnje, sa aktuelnim obimima trgovanja, taj novac koji bi mogao da se vrati u džepove malih investitora“, rekao je predsednik SEC Geri Gensler (Gary Gensler).

Promene predstavljaju najveću izmenu pravila berzanskog tržišta od kada je SEC uvela regulativu o nacionalnom tržišnom sistemu 2005. godine, koja je imala za cilj modernizaciju i unapređenje sve fragmentiranijeg i uglavnom elektronskog tržišta.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...