Globalni rezultati i dalje poražavajući

Nemačka traži osnivanje klimatskog saveza

EkologijaEUSvetU fokusu

5.6.2023 12:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Nemačka traži osnivanje klimatskog saveza Nemačka traži osnivanje klimatskog saveza
Svetska konferencija o klimi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima preti da bude još jedan u nizu neuspeha. Cilj da se globalno zagrevanje ograniči na 1,5... Nemačka traži osnivanje klimatskog saveza

Svetska konferencija o klimi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima preti da bude još jedan u nizu neuspeha. Cilj da se globalno zagrevanje ograniči na 1,5 stepeni Celzijusa u odnosu na predindustrijsko vreme čini se sve nerealnijim. Nemačka zato uporno predlaže osnivanje saveza za zaštitu klime.

„U naredne dve nedelje ćemo zajedno sa Evropskom unijom raditi na osnivanju širokog saveza za ambicioznu globalnu klimatsku politiku kako bismo u Dubaiju doneli revolucionarne odluke“, rekla je nemačka specijalna predstavnica za međunarodnu klimatsku politiku Dženifer Morgan (Jennifer Morgan), prenosi agencija DPA.

U ponedeljak u Bonu počinju preliminarni pregovori, kao priprema za Svetsku klimatsku konferenciju u Dubaiju krajem godine.

Najnoviji rezultati o zaštiti klime „pokazali su surovu stvarnost, da ne činimo dovoljno i da kao globalna zajednica mesečarimo ka ponoru“, upozorila je Morgan.

„Prva runda pregovora se održava u Bonu, a katastrofalni rezultati izveštaja moraju da budu tema. Treba da se probudimo i da korigujemo kurs kako bismo postigli cilj od 1,5 stepeni“, dodala je.

Cilj da se globalno zagrevanje ograniči na 1,5 stepeni u odnosu na predindustrijski period (1850-1900) smatra se sve nerealnijim, s obzirom na dosadašnje, nedovoljne napore za zaštitu klime.

Štetne emisije ugljen-dioksida koje se oslobađaju sagorevanjem gasa, nafte i uglja glavni su uzrok globalnog zagrevanja i njegovih kobnih posledica poput suša, toplotnih talasa, oluja i poplava.

  • DASHA

    5.6.2023 #1 Author

    Pametno.

    Odgovori

  • SHALIMAR

    5.6.2023 #2 Author

    Kako da ne budu porazavajuci,prica se,pise se,a na delu nista…

    Odgovori

  • Lija

    14.6.2023 #3 Author

    podrzavam.

    Odgovori

  • PIKSI

    18.6.2023 #4 Author

    Odlicna ideja samo da se realizuje

    Odgovori

  • colorida_cielo

    25.6.2023 #5 Author

    S’ obzirom da Nemačka ima jedan od najuspešnijih ekoloških programa i ostale Evropske države bi trebalo da se ugledaju na Nemačku kao i na kineski program stvaranja ekoloških gradova. Povećavanjem korišćenja obnovljivih izvora energije i smanjenjem korišćenja fosilnih goriva ostvarilo bi se smanjenje globalnog zagrevanja.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...