Od “prolazne mode” do revolucionarnog napretka

Nemačke kompanije razmišljaju o uvođenju veštačke inteligencije

Hi-techInovacijeSvetU fokusu

11.4.2023 16:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Nemačke kompanije razmišljaju o uvođenju veštačke inteligencije Nemačke kompanije razmišljaju o uvođenju veštačke inteligencije
Veštačka inteligencija poput ChatGPT firme OpenAI ili Barda kompanije Google brzo će masovno ući u radni proces nemačkih preduzeća, navelo je u utorak digitalno... Nemačke kompanije razmišljaju o uvođenju veštačke inteligencije

Veštačka inteligencija poput ChatGPT firme OpenAI ili Barda kompanije Google brzo će masovno ući u radni proces nemačkih preduzeća, navelo je u utorak digitalno udruženje Bitcom, pozivajući se na reprezentativnu anketu menadžera firmi sa više od 20 zaposlenih.

Donosioci odluka u 17 odsto od 603 anketirana preduzeća planiraju da uvedu aplikacije sa funkcijom veštačke inteligencije (AI), dok 23 odsto njih za sada to ne planira, ali može da zamisli upotrebu.

Alati AI mogu se, na primer, koristiti za delimično automatizovane razgovore sa kupcima, za obradu teksta ili rezimiranje zapisnika sa sastanaka prema ključnim rečima. ChatGPT i Bard mogu i da proizvode programski kod.

Svejedno, za sada 29 odsto firmi isključuje upotrebu AI, a svaka četvrta se tim pitanjem nije bavila. AI aplikacije zvanično još ne koristi ni jedno od anketiranih preduzeća, prenosi agencija DPA.

Predsednik Bitcoma Ahim Berg (Achim Berg) nemačke privrednika poziva da ne ignorišu mogućnosti AI. „Razvoj veštačke inteligencije nam omogućava da prvi put direktno komuniciramo sa aplikacijama i stvaramo potpuno nove oblasti primene u svim granama privrede,“ rekao je.

On procenjuje da će AI u budućnosti biti deo kancelarijskog života onako kako je to danas kompjuter. „AI ima potencijal da ublaži masivne posledice demografskog razvoja i sve ozbiljniji manjak kvalifikovane radne snage,“ rekao je Berg.

Bitcom navodi da su odnosioci odluka u privredi većinom prepoznali značaj tehnološke promene koju AI donosi. Naime, 56 odsto ispitanika se slaže da je AI za generisanje teksta najveća digitalna revolucija od pojave pametnih telefona. Doduše, dve petine ih smatra da je u pitanju samo prolazna moda.

Ispitanici su bili podeljeni i po pitanju uticaja AI na tržište rada. Oko polovine, 51 odsto, očekuje redukciju potrebnog osoblja, čak 40 da će pojedina zanimanja postati nepotrebna, dok 44 odsto smatra da će AI zaposlene osloboditi rutinskih poslova.

  • MAJA

    12.4.2023 #1 Author

    Ako menja radnike od rutinskih poslova, bilo bi korisno

    Odgovori

  • SHALIMAR

    12.4.2023 #2 Author

    To sada postaje trend…

    Odgovori

  • MODESTY

    16.4.2023 #3 Author

    To ce uskoro biti rutina

    Odgovori

  • DUCA

    16.4.2023 #4 Author

    Ajde da vidimo kako će da se odrazi na poslovanje nemačkih preduzeća.

    Odgovori

  • Skeptik

    13.6.2023 #5 Author

    Izgleda da vestacka inteligencija jos nije proradila,
    jer traze 300000 radnika iz inostranstva.

    Odgovori

  • DASHA

    14.9.2023 #6 Author

    Sve sto je prirodno danas moze biti i vestacko, pa i inteligencija. Mene ovo malo plasi..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...