skroman pad učinka na tržištima rada

Neznatan rast globalne nezaposlenosti u 2024. godini

SvetU fokusu

10.1.2024 14:20 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Neznatan rast globalne nezaposlenosti u 2024. godini Neznatan rast globalne nezaposlenosti u 2024. godini
Očekuje se da će globalna stopa nezaposlenosti porasti do 5,2 odsto ove godine prvenstveno zbog rasta nezaposlenosti u razvijenim ekonomijama, saopštila je Međunarodna organizacija... Neznatan rast globalne nezaposlenosti u 2024. godini

Očekuje se da će globalna stopa nezaposlenosti porasti do 5,2 odsto ove godine prvenstveno zbog rasta nezaposlenosti u razvijenim ekonomijama, saopštila je Međunarodna organizacija rada (ILO) u sredu.

Izveštaj ILO o svetskom zapošljavanju i socijalnom izgledu za 2024. predviđa da će broj nezaposlenih porasti za dva miliona, podižući globalnu stopu nezaposlenosti na 5,2 odsto sa 5,1 odsto 2023. godine, prenosi Reuters.

„Predviđamo skroman pad učinka na tržištima rada, delom zbog toga što se rast usporava širom sveta“, rekao je Ričard Samans (Richard Samans), direktor istraživačkog odeljenja ILO.

Međunarodna organizacija rada pri UN, saopštila je da se nakon kratkog naleta rasta, dok su se zemlje oporavljale od pandemije, ukupni rast produktivnosti rada brzo vratio na nizak tempo viđen u prethodnoj deceniji.

„Tokom perioda sporog rasta produktivnosti, stvarni raspoloživi prihod i realne plate često su podložni iznenadnim šokovima zbog cena“, navodi se u izveštaju MOR.

U izveštaju se navodi da se očekuje mali rast zaposlenosti među zemljama sa višim srednjim dohotkom u naredne dve godine, ali da će rast zaposlenosti u zemljama sa niskim i nižim srednjim prihodima ostati snažan.

„Situacija je posebno zabrinjavajuća u zemljama sa visokim dohotkom, gde se očekuje da će rast zaposlenosti postati negativan 2024. godine, a 2025. se očekuju samo skromna poboljšanja“, saopštila je ILO.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...