Posle rušenja mosta u Baltimoru

Osiguravače očekuje rekordan gubitak

InfrastrukturaSvetU fokusu

28.3.2024 09:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Osiguravače očekuje rekordan gubitak Osiguravače očekuje rekordan gubitak
Rušenje mosta Frensis Skot Ki u Baltimoru moglo bi da košta osiguravače milijarde dolara odštete, ocenjuju analitičari, navodeći da bi troškovi mogli da dostignu... Osiguravače očekuje rekordan gubitak

Rušenje mosta Frensis Skot Ki u Baltimoru moglo bi da košta osiguravače milijarde dolara odštete, ocenjuju analitičari, navodeći da bi troškovi mogli da dostignu oko četiri milijarde dolara, što bi bio rekordan gubitak osiguranja transporta.

Šest osoba i dalje se vode kao nestale nakon udara kontejnerskog broda „Dali“ pod zastavom Singapura u most u utorak, što je dovelo do rušenja mosta i zatvaranja jedne od najprometnijih američkih luka, prenosi Reuters.

Neizvesno je kada će luka u Baltimoru ponovo biti otvorena, a osiguravači procenjuju gubitke koji uključuju imovinu, teret, pomorstvo, obaveze, trgovinske kredite i nepredviđene prekide poslovanja

U zavisnosti od dužine trajanja blokade i prirode pokrića prekida poslovanja za luku Baltimor, osigurani gubici mogu iznositi dve do četiri milijarde dolara, procenjuju analitičari. To bi premašilo rekordne osiguravajuće gubitke od katastrofe luksuznog kruzera Costa Concordia 2012. godine.

Osiguranje od odgovornosti za brod, koje pokriva štetu i povrede morske životne sredine, obezbeđuje se preko osiguravača zaštite i obeštećenja poznatih kao P&I Clubs. Međunarodna grupa P&I Clubs kolektivno osigurava približno 90 odsto teretnih transporta u svetu, a članovi P&I Clubs međusobno se reosiguravaju tako što dele potraživanja veća od 10 miliona dolara.

Agencija Moody’s Ratings navela je da je oko 80 različitih osiguravača obezbedilo to pokriće brodskim osiguravačima.

Iako se očekuje da će ukupna šteta biti visoka, malo je verovatno da će biti značajna za pojedinačne reosiguravače, jer će biti raspoređena na više njih, ocenjuje Moody’s.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...