Iznenađujuće velika potražnja za novim vozilima

Prodaja automobila u Rusiji porasla za 86 odsto u prvom kvartalu

AutomobiliLifestyleSvet

2.4.2024 17:06 Autor: Vladimir Jokanović 7

Prodaja automobila u Rusiji porasla za 86 odsto u prvom kvartalu Prodaja automobila u Rusiji porasla za 86 odsto u prvom kvartalu
Ministarstvo industrije i trgovine izvestilo je u utorak da je u prvom kvartalu ove godine u Rusiji prodato više od 390.000 novih vozila, što... Prodaja automobila u Rusiji porasla za 86 odsto u prvom kvartalu

Ministarstvo industrije i trgovine izvestilo je u utorak da je u prvom kvartalu ove godine u Rusiji prodato više od 390.000 novih vozila, što je za 74 procenata više nego u istom periodu prošle godine.

Kada je reč o segmentu putničkih automobila, prodaja u periodu januar-mart potrasla je za 86 odsto u poređenju sa prvim kvartalom prošle godine, prenosi Komersant. Prodaja lakih komercijalnih vozila porasla je 55 odsto, kamiona za 10 odsto i autobusa za 18 odsto.

Tržište novih električnih vozila iznosilo je 265 odsto više nego u istom periodu 2023. godine. Udeo EV vozila proizvedenih u Rusiji iznosio je 17 procenata.

Prema podacima Autostata, u 2023. godini prodaja putničkih automobila u Rusiji porasla je za 69 procenata na 1,059 miliona komada. Više od 30 odsto prodaje u 2023. godini bili su domaći automobili marke Lada. Prodaje Lade porasla je za 85,7 procenata u prošloj godini.

Među inostranim automobilima najbolju prodaju ostvarili su kineski brendovi Geely, Haval, Chery, Changan, Exeed, Omoda, Lixiang i Tank. Očekuje se da će pooštravanje pravila za uvoz automobila iz Evroazijske unije od 1. aprila doprineti rastu cena novih i polovnih automobila iz tih zemalja za 10 do 20 odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...