BDP u SAD porastao više od očekivanja

Rast američke ekonomije 4,9 odsto u trećem kvartalu

Svet

26.10.2023 15:45 Autor: Vladimir Jokanović 0

Rast američke ekonomije 4,9 odsto u trećem kvartalu Rast američke ekonomije 4,9 odsto u trećem kvartalu
Američka ekonomija rasla je u trećem kvartalu brže nego što se očekivalo, podstaknuta snažnom potrošnjom uprkos višim kamatnim stopama, tekućim pritiscima inflacije i nizu... Rast američke ekonomije 4,9 odsto u trećem kvartalu

Američka ekonomija rasla je u trećem kvartalu brže nego što se očekivalo, podstaknuta snažnom potrošnjom uprkos višim kamatnim stopama, tekućim pritiscima inflacije i nizu drugih domaćih i globalnih prepreka.

BDP, mera svih dobara i usluga proizvedenih u SAD, porastao je za 4,9 odsto na godišnjem nivou u periodu od jula i septembra, izvestilo je u četvrtak američko Ministarstvo trgovine, prenosi CNBC. Ekonomisti koje je anketirao Dow Jones očekivali su rast BDP-a od 4,7 procenata.

Porast američke privrede usledio je zbog doprinosa potrošnje, povećanih zaliha, izvoza, stambenih investicija i državne potrošnje. Lična potrošnja porasla je za četiri odsto u trećem kvartalu, nakon rasta od 0,8 odsto u prethodnom tromesečju.

Bruto privatne domaće investicije porasle su za 8,4 odsto, a državna potrošnja i investicije skočile su za 4,6 procenata. Potrošnja je prilično ravnomerno podeljena između roba i usluga, pri čemu su ove dve mere porasle za 4,8, odnosno 3,6 odsto.

Povećanje je označilo najveći dobitak od četvrtog kvartala 2021. godine. Tržišta su blago reagovala na nove podatke, slabljenjem vrednosti berzanskih fjučersa i manjim prinosima trezora. U trenutku kada su mnogi ekonomisti očekivali da će SAD ući u plitku recesiju, rast je premašio očekivanja zahvaljujući potrošnji, koja je učestvovala sa oko 68 odsto BDP-a u trećem kvartalu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...