Efekti smanjenja izvoza iz zemalja OPEC+

Rast cena nafte

Svet

21.8.2023 14:27 Autor: Vladimir Jokanović 3

Rast cena nafte Rast cena nafte
Cene nafte porasle su u ponedeljak jer je smanjena ponuda zbog slabljenja izvoza iz Saudijske Arabije i Rusije, kao i zbog visoke cene lož... Rast cena nafte

Cene nafte porasle su u ponedeljak jer je smanjena ponuda zbog slabljenja izvoza iz Saudijske Arabije i Rusije, kao i zbog visoke cene lož ulja. Ovi faktori prevladali su u odnosu na zabrinutost za globalnu potražnju usled visokih kamatnih stopa.

Referentna nafta Brent poskupela je 1,2 odsto na oko 85,80 dolara za barel, dok je cena američke sirove nafte WTI (West Texas Intermediate) porasla za oko 1,4 odsto na 82,40 dolara za barel, prema podacima specijalizovanog portala za monitoring energetskog tržišta OilPrice.

Cene obe marke sirove nafte prekinule su prošle nedelje sedmonedeljni niz rasta cena i zabeležile pad od oko dva odsto zbog zabrinutosti da će usporeni ekonomski rast Kine negativno uticati na potražnju za naftom i mogućnost da ciklus povećanja kamatnih stopa u SAD još nije završen.

Analitičari ocenjuju da bi cene nafte mogle da rastu do kraja godine, čemu ide u prilog i trenutno slabljenje dolara. Slabiji dolar čini kupovinu nafte jeftinijom za vlasnike drugih valuta, što podstiče potražnju, prenosi Reuters.

U prilog poskupljenju nafte ide i rast cena lož ulja, koja je u fokusu dok se severna hemisfera priprema za zimske mesece. Uprkos svojim ekonomskim teškoćama, Kina se oslanja na rekordne zalihe prikupljene ranije ove godine, jer su tamošnje rafinerije smanjile uvoz nakon što su zemlje OPEC+ smanjenjem proizvodnje podigle cene iznad 80 dolara po barelu.

  • colorida_cielo

    21.8.2023 #1 Author

    Porast cena nafte uzrokovace i porast cena mnogih drugih stvari, osim naravno plata.

    Odgovori

  • ELLA

    21.8.2023 #2 Author

    Kod nas NEMA potrebe pratiti berzu. Kod nas cene stalno rastu. Nafte I svega ostalog

    Odgovori

  • SHALIMAR

    21.8.2023 #3 Author

    Poskupece i sve ostalo…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...