najviše ih ima u istanbulu i ankari

Raste broj stanica za punjenje e-vozila u Turskoj

AutomobiliLifestyleSvet

26.12.2023 18:34 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Raste broj stanica za punjenje e-vozila u Turskoj Raste broj stanica za punjenje e-vozila u Turskoj
Broj punjača za električna vozila (EV) širom Turske dostigao je 12.067 u 5.614 stanica, prema podacima Turske Regulatorne agencije za tržište energije (EMRA). Turska... Raste broj stanica za punjenje e-vozila u Turskoj

Broj punjača za električna vozila (EV) širom Turske dostigao je 12.067 u 5.614 stanica, prema podacima Turske Regulatorne agencije za tržište energije (EMRA).

Turska je trenutno opremljena sa 8.492 stanice za sporo punjenje (AC) i 3.575 mesta za brzo punjenje (DC), koja se nalaze u 81 provinciji zemlje, prenosi Anadolu Agency.

Takođe, Turska prati globalni trend udaljavanja od vozila na benzin i dizel, za koje se smatra da više zagađuju životnu sredinu.

EV će igrati važnu ulogu u dugoročnom smanjenju zavisnosti zemalja od uvoznih fosilnih izvora energije.

Ekološki prihvatljiva EV vozila se takođe reklamiraju kao štedljiva sa niskim troškovima održavanja, udobnom i tihom vožnjom, sa najsavremenijom tehnološkom opremom i prelaze u režim autonomne vožnje.

Sa porastom broja stanica za punjenje električnih vozila širom zemlje, očekuje se da će se potražnja za ovim vozilima povećati.

Prema podacima EMRA, većina električnih stanica za punjenje u Turskoj nalazi se u Istanbulu, ukupno 1.308, sledi glavni grad Ankara sa 542 i Antalija sa 422.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...