Istraživanje portala Biznis.rs: 5G mreža u Srbiji i svetu (2)

Razvoj 5G mreže u većem delu sveta još uvek u povoju, Azija prednjači u broju korisnika

AnalizaHi-techInfrastrukturaSvet

24.9.2023 08:01 Autor: Ljiljana Begović 14

Razvoj 5G mreže u većem delu sveta još uvek u povoju, Azija prednjači u broju korisnika Razvoj 5G mreže u većem delu sveta još uvek u povoju, Azija prednjači u broju korisnika
Brzi napredak 5G tehnologije nije samo transformisao strukturu komunikacijskih mreža, već je otvorio i nove mogućnosti za monetizaciju u telekomunikacionoj industriji. Dok je 3G... Razvoj 5G mreže u većem delu sveta još uvek u povoju, Azija prednjači u broju korisnika

Brzi napredak 5G tehnologije nije samo transformisao strukturu komunikacijskih mreža, već je otvorio i nove mogućnosti za monetizaciju u telekomunikacionoj industriji. Dok je 3G tehnologiji bilo potrebno skoro 12 godina da dosegne milijardu korisnika, a za 4G oko pet godina, predviđa se da će 5G do te brojke stići za manje od tri godine.

Prema analizi McKinsey & Company, ekspanzija 5G mreža nije ograničena samo na javne, već ima i privatnih bežičnih mreža koje takođe postaju popularne, a koncept mrežnog rezanja (network slicing), koji omogućava podeljene virtuelne mreže unutar zajedničke fizičke infrastrukture, pruža velike mogućnosti. Budući da se standardi za mrežno rezanje još uvek finaliziraju, očekuje se da će njegovo implementiranje dodatno podstaći širenje 5G usluga.

S obzirom na to da stalno raste potrošnja podataka, kompanije moraju da prate taj trend. Najveća nedoumica je kako napraviti profit na 5G tehnologiji, pa monetizacija predstavlja ključno pitanje.

Ako telekomunikacione kompanije nastave sa sadašnjim pristupom monetizaciji 5G mreže, to znači da su spremne da povrate samo delić od preko 600 milijardi dolara za koje se očekuje da će investirati u 5G infrastrukturu između 2022. i 2025. godine, piše u svojoj analizi McKinsey & Company.

Samo u Sjedinjenim Američkim Državama telekomunikacione kompanije su potrošile oko 100 milijardi dolara za kupovinu 5G spektra na aukciji 2021. godine. Uprkos ovim značajnim infrastrukturnim investicijama, usvajanje i monetizacija 5G još uvek su u povoju.

Autori analize tvrde da operateri imaju izbor kako da postignu monetizaciju 5G mreže.

“Mogu da igraju sporednu ulogu dok se odvija transformacija, ili mogu da pokušaju da se repozicioniraju kao graditelji 5G poslovanja”, navode.

Oni dalje objašnjavaju da telekomunikacione kompanije mogu maksimalno da iskoriste priliku tako što će proći kroz različite nivoe izgradnje 5G poslovanja.

Prvi je takozvano „jezgro povezivanja“, koje predstavlja priliku da se do 2028. godine zaradi između 10 i 20 milijardi dolara. Drugi nivo monetizacije je “vrhunska povezanost”, sa procenjenom vrednošću od 30 do 50 milijardi dolara do 2028.

“Dok operatori grade poslovanje na svakom nivou, oni će se susresti sa novim izazovima, kupcima i konkurentima. Da bi se prilagodili moraće da promene svoje razmišljanje i poslovne pristupe. Trenutno je većina operatora na početku puta u korišćenju 5G. Od 100 telekomunikacijskih kompanija sa najviše pretplatnika na svetu, najveći broj njih (42) je u fazi koju nazivamo „pre-horizont“, što znači da tek treba da ponude korisnicima 5G konekciju”, ocenjuju autori u analizi.

Dalje navode da postoje dva glavna puta za monetizaciju. Telekomunikacione kompanije mogu da povećaju prodaju 5G pristupa potrošačima ili mogu da lansiraju nove proizvode sa 5G podrškom, od kojih je najperspektivniji fiksni bežični pristup (FVA).

Azija prednjači u implementaciji 5G mreže

Dok se svet i dalje nosi s digitalnom revolucijom, azijsko-pacifička regija se nalazi na njenom čelu. Telekomunikacioni operatori u ovoj regiji ne samo da ubrzano implementiraju 5G mreže, već takođe stvaraju inovativne strategije monetizacije, oslobađajući pun potencijal ove transformativne tehnologije. 5G sa svojim obećanjem ultra-brze konekcije i sposobnošću povezivanja velikog broja uređaja, ima potencijal razvoja industrije u rasponu od proizvodnje do zdravstva.

Međutim, visoki troškovi implementacije infrastrukture za 5G mrežu i potreba za uverljivim poslovnim modelom predstavljaju značajne izazove. Kako bi prevladali ove poteškoće, telekomunikacijski operatori u azijsko-pacifičkoj regiji usvajaju inovativne strategije.

Jedna od takvih je razvoj prilagođenih 5G rešenja za različite industrijske vertikale, odnosno telekomunikacijski operateri sve više sarađuju sa partnerskim industrijama kako bi razvili 5G aplikacije koje odgovaraju specifičnim potrebama.

Jedan od primera je saradnja SK Telecom iz Južne Koreje koji zajedno sa međunarodnim aerodromom Incheon implementira 5G autonomni sistem za vožnju.

Inovativne strategije monetizacije i usvajanja azijsko-pacifičke regije ne samo da pokreću implementaciju 5G mreže, već takođe postavljaju merila za ostatak sveta. Ove strategije, zajedno s podržavajućim vladinim politikama i snažnim fokusom na istraživanje i razvoj, pozicioniraju regiju kao globalnog lidera u 5G revoluciji.

Foto: Freepik.com

Do 2025. Kina će imati milijardu 5G konekcija

Kina, kao najveće svetsko 5G tržište, na pragu je ulaska u „eru 5,5G“. Prošle su četiri godine otkako je 5G tehnologija stavljena u komercijalnu upotrebu u Kini, ali programeri nastavljaju da smišljaju nove aplikacije za ovu tehnologiju.

Tehnološki gigant Huawei je objavio novu 5G telefonsku funkciju koja će omogućiti pozivaocima da koriste brze prevode ako osoba na drugoj strani govori drugi jezik. Osoba koja se javlja na telefon može dobiti prevod u realnom vremenu na oko 200 jezika na ekranu svog telefona.

Huawei je predložio koncept „ere 5.5G“, koji bi zaštitio prethodna ulaganja mobilnih operatera u 5G, a istovremeno bi poboljšao performanse mreže. Kompanija je saopštila da će lansirati kompletan set komercijalne 5.5G mrežne opreme 2024. godine.

U međuvremenu, u izveštaju Globalnog sistema za mobilne komunikacije (GSMA), navodi se da su 5G veze u Kini činile više od 60 odsto ukupnog svetskog broja na kraju prošle godine. GSMA procenjuje da će do 2025. Kina postati prvo svetsko tržište koje će imati milijardu 5G konekcija.

„Sada imamo 30 mobilnih operatera, uključujući China Mobile, China Telecom i China Unicom. 5G u Kini je fantastična priča o uspehu. To je daleko najbrže razvijena tehnologija svih vremena“, rekao je Mets Granrajd (Mats Granryd), generalni direktor GSMA.

Organizacija procenjuje da će ove godine 5G podaci zauzimati 60 odsto ukupnog mrežnog saobraćaja Šangaja.

Kina je do kraja jula izgradila ukupno 3,055 miliona 5G baznih stanica, što čini 26,9 odsto ukupnog broja mobilnih baznih stanica u zemlji.

Od januara do jula, broj korisnika gigabitnog širokopojasnog pristupa u zemlji dostigao je 134 miliona, što čini 21,7 odsto ukupnog broja korisnika, navodi se u izveštaju.

Takođe je otkriveno da je tokom sedmomesečnog perioda akumulirani poslovni prihod tri osnovne telekomunikacione kompanije, odnosno China Telecommunications Corp. ili China Telecom, China Mobile Communication Group Co. Ltd. i China Unicom dostigao 1,005 milijardi juana (oko 138 milijardi dolara), sa povećanjem od 6,2 odsto na godišnjem nivou.

Pročitajte i prvi deo našeg istraživanja: Da li 5G mreža u Srbiji od „najave“ postaje realnost?

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...