RAZVOJ VAKCINE UNEO OPTIMIZAM NA TRŽIŠTE NAFTE Cene na najvišem nivou od marta

IzdvajamoSvetVesti

21.7.2020 14:13 Autor: Vladimir Jokanović 0

RAZVOJ VAKCINE UNEO OPTIMIZAM NA TRŽIŠTE NAFTE  Cene na najvišem nivou od marta RAZVOJ VAKCINE UNEO OPTIMIZAM NA TRŽIŠTE NAFTE  Cene na najvišem nivou od marta
Cene nafte porasle su u utorak na najviši nivo od marta, što se objašnjava dobrim vestima u pogledu razvoja vakcine protiv virusa Covid-19, uprkos... RAZVOJ VAKCINE UNEO OPTIMIZAM NA TRŽIŠTE NAFTE  Cene na najvišem nivou od marta

Cene nafte porasle su u utorak na najviši nivo od marta, što se objašnjava dobrim vestima u pogledu razvoja vakcine protiv virusa Covid-19, uprkos tome što broj zaraženih u svetu i dalje raste. Dogovor o evropskom finansijskom paketu ekonomskog oporavka i otvaranje bioskopa u Kini dan ranije, nakon pola godine, takođe su doprineli novom optimizmu na naftnom tržištu.

Američka sirova nafta WTI (West Texas Intermediate) dostigla je u ranim popodnevnim časovima (CET) cenu od 42,14 dolara za barel, a severnomorska nafta Brent 44,59 dolara za barel,  prenosi specijalizovani portal za monitoring energetskog tržišta OilPrice. U slučaju WTI nafte to je rast cene za 1,33 odsto, a za Brent 1,31 procenat.

Analitičari međutim upozoravaju na krhku prirodu naftnog tžišta, izrazivši zabrinutost da bi kineska snažna potražnja za naftom mogla da presuši u narednim mesecima. Prema oceni stručnjaka konsultantske kuće „Eurasia Group“ Kina i dalje uvozi više sirove nafte nego što mogu da prerade njene rafinerije, prenosi portal Economic Times.

Takođe, analitičari ne isključuju važan politički faktor, a to su američki predsednički izbori u novembru. Robni stratezi globalne investicione banke „RBC Capital Markets“ veruju da bi eventualni izbor Đžoa Bajdena (Joe Biden) za predsednika SAD mogao dovesti do ublažavanja sankcija Iranu, što bi ovoj zemlji omogućilo izvoz nafte, pa samim tim i veću proizvodnju, za 1,0 do 2,0 miliona barela dnevno.

Podsetimo, Iran je zajedno sa ostalim državama OPEC, Rusijom i još nekim velikim izvoznicima nafte (OPEC+), potpisnik sporazuma o ograničenoj proizvodnji koji je na snazi od 1. maja. Dnevna produkcija smanjena je ovim sporazumom za 9,7 miliona barela dnevno, što je ključno doprinelo stabilizaciji cena nafte nakon kraha tržišta u aprilu.

Prema novom dogovoru u formatu OPEC+ ograničenje će biti smanjeno za 2,0 miliona barela dnevno na 7,7 mbd, a važiće od 1. avgusta do kraja godine. Po ocenama analitičara ključni faktor održanja stabilnosti tržišta nafte biće potražnja, koja je na kraju 2019. godine iznosila 99,8 barela dnevno. 

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...