Pod uslovom da EU neograničeno produži sankcije na rusku imovinu

SAD predlažu kredit za Ukrajinu od 50 milijardi evra

BankeEUSvet

5.6.2024 10:43 Autor: Vladimir Jokanović 0

SAD predlažu kredit za Ukrajinu od 50 milijardi evra SAD predlažu kredit za Ukrajinu od 50 milijardi evra
Sjedinjene Američke Države su spremne da obezbede zajam od 50 milijardi dolara Ukrajini, koji bi bio vraćen iz profita zamrznute ruske imovine, pod uslovom... SAD predlažu kredit za Ukrajinu od 50 milijardi evra

Sjedinjene Američke Države su spremne da obezbede zajam od 50 milijardi dolara Ukrajini, koji bi bio vraćen iz profita zamrznute ruske imovine, pod uslovom da EU produži sankcije protiv Rusije na neograničeni rok.

Vašington traži od EU da produži sankcije na rusku državnu imovinu, koje se obnavljaju svakih šest meseci uz jednoglasnu saglasnost, do kraja rata kako bi osigurali da SAD ne ostanu odgovorne za otplatu zajma, prenosi Financial Times, koji je imao uvid u dokument.

Predlog SAD predstavljen je u dokumentu za diskusiju EU pripremljenom za virtuelni sastanak evropskih ministara finansija u sredu kako bi se razgovaralo o prikupljanju novca za Kijev unapred. Međutim, bilo kakva promena u režimu sankcija EU zahtevala bi odobrenje svih lidera, uključujući mađarskog premijera Viktora Orbana, koji ima pravo veta.

Vašington traži dogovor pre samita lidera G7 u Italiji sledeće nedelje, gde se očekuje da će mehanizam finansiranja podržan profitom od zamrznute imovine biti centralni deo podrške Ukrajini. Obećanje EU je ključno jer se najveći deo ruske imovine drži u belgijskom centralnom depozitaru za hartije od vrednosti Euroclear, generišući procenjenih tri milijarde evra profita godišnje.

Tačni uslovi kredita, uključujući njegov rok otplate, kamatnu stopu, kao i da li će biti obezbeđen direktno ili preko posrednika (na primer, kroz Svetsku banku), još nisu određeni. Vašington razmatra izdavanje kredita pod uslovom da sredstva ruske centralne banke u EU ostanu zamrznuta „dok Rusija ne pristane da plati štetu nanetu Ukrajini“.

Glavna opcija koja se razmatra je plan SAD da pozajme novac Ukrajini, moguće u saradnji sa drugim državama G7, približno odgovarajući procenjenim „neočekivanim profitima“ od stotina milijardi dolara zamrznute ruske imovine u zapadnim zemljama.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.