plate ostale na stabilnom nivou

Usporen rast zapošljavanja u SAD u martu

SvetU fokusu

7.4.2023 16:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Usporen rast zapošljavanja u SAD u martu Usporen rast zapošljavanja u SAD u martu
Rast broja radnih mesta u Sjedinjenim Američkim Državama usporio je u martu, ali nedovoljno, da bi Federalne rezerve odlučile da razmotre još jedno povećanje... Usporen rast zapošljavanja u SAD u martu

Rast broja radnih mesta u Sjedinjenim Američkim Državama usporio je u martu, ali nedovoljno, da bi Federalne rezerve odlučile da razmotre još jedno povećanje kamatnih stopa dok se centralna banka bori sa visokom inflacijom.

Najveća svetska ekonomija dodala je 236.000 pozicija prošlog meseca, prema izveštaju Biroa za statistiku rada objavljenom u petak. Ovo je bio korak unazad u ​​odnosu na revidiranih 326.000 radnih mesta u februaru, i daleko ispod 472.000 zabeleženih u januaru. Većina ekonomista koje je anketirao Bloomberg predviđalo je povećanje broja radnih mesta od 230.000 u martu, prenosi Financial Times.

Tokom proteklih šest meseci, mesečno povećanje broja radnih mesta je u proseku iznosilo 334.000, prema BLS.

Stopa nezaposlenosti pala je na 3,5 odsto, nešto iznad najnižeg nivoa u više decenija. U međuvremenu, rast plata je ostao stabilan, i porastao po satu za još 0,3 procenta u martu, nakon povećanja od 0,2 procenta u prethodnom periodu. Na godišnjem nivou, plate su više za 4,2 procenta.

„Postoje neki znaci postepenog slabljenja potražnje za radnom snagom“, rekao je Erik Vinograd (Eric Winograd), ekonomista u AllianceBernstein i dodao da „predstoji put pre nego što bismo rekli da se tržište rada vratilo u ravnotežu”.

  • MITAR

    8.4.2023 #1 Author

    Odolevaju haosu u svetu koji sami kreiraju, tako da nije neocekivano da im ide ovako dobro.

    Odgovori

  • BLIZANAC

    9.4.2023 #3 Author

    To je bilo očekivano da će se desiti

    Odgovori

  • SHALIMAR

    9.4.2023 #4 Author

    Kad su oni u pitanju sve je moguce,vestacki sve prave..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...