Istraživanja pokazuju da dominantnu ulogu ima 10 odsto kupaca

Većina umetnika na NFT tržištu zaradi 15 dolara po tokenu

Hi-techLifestyleSvet

6.12.2021 21:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Većina umetnika na NFT tržištu zaradi 15 dolara po tokenu Većina umetnika na NFT tržištu zaradi 15 dolara po tokenu
Iako je tržište NFT (non-fungible token) trenutno svima na umu, detalji o tome kako ono funkcioniše i ko od njega profitira ostaju u magli.... Većina umetnika na NFT tržištu zaradi 15 dolara po tokenu

Iako je tržište NFT (non-fungible token) trenutno svima na umu, detalji o tome kako ono funkcioniše i ko od njega profitira ostaju u magli. Ovog oktobra, ipak, tim istraživača koji finansira institut Alan Turing objavio je rad sa analizom NFT tržišta. Naslovljen “Mapiranje NFT revolucije: tržišni trendovi, mreže za razmene i vizuelne karakteristike”, rad koji je Metju Nadini (Matthieu Nadini) objavio u naučnom magazinu Nature pokazao je neke iznenađujuće rezultate, piše portal ARTnews.

Uprkos činjenici da su NFT-ovi viđeni kako sredstvo za demokratizaciju umetnosti, rad otkriva da su najveći kupci ujedno odgovorni za prodaju ovih tokena, te da tek nekoliko umetnika zaradi više od 15 dolara za pojedinačni NFT.

Andrea Barončeli (Andrea Baronchelli), koji vodi istraživački program vezan za ekonomiju zasnovanu na tokenima u institutu Alan Turing i koji je učestvovao u pomenutoj studiji, navodi da su mu NFT-ovi postali zanimljivi nakon prodaje tokena “Svakodnevni: Prvih 5.000 dana” (“Everydays: The First 5,000 Days”) digitalnog umetnika poznatog kao Biple (Beeple).

“Tada smo radili na blokčejn sistemima: očekivali smo da se utvrdi cena kriptovaluta, gledali u mreže developera i kako njihove saradnje utiču na tržište, a onda nas je ova prodaja uputila na NFT tržište”, izjavio je Barončeli.

Radeći zajedno sa istraživačima sa univerziteta City u Londonu, gde Barončeli radi, Tehničkog univerziteta Danske, IBM istraživačkog centra i IT univerziteta iz Kopenhagena, tim je analizirao 6,1 milion transakcija kupovine i prodaje 4,1 milion NFT-ova od 2017. do aprila 2021.

Iako su mediji izveštavali o milionskim prodajama NFT-ova i rekordnim cenama istih, tim istraživača je otkrio da je prosečna prodajna cena iznosila 15 dolara za više od 75 odsto NFT-ova, a samo jedan procenat istih je vredeo više od 1.500 dolara. Osim toga, studija je otkrila da oko 10 odsto trgovaca učestvuje u 85 odsto svih transakcija.

Analiza je uključila sve NFT kategorije: umetnički, kolekcionarski, gejmerski, iz metaverzuma, i drugi. Zanimljivo je i to da iako umetnički NFT-ovi ne zavređuju previše pažnje, oni čine 10 odsto tržišta, dok su kolekcionarski i gejmerski zauzeli više od 80 odsto tržišta.

Kako primećuju istraživači, broj umetničkih NFT-ova je porastao, ali se broj transakcija smanjio. To znači da su cene u ovoj kategoriji NFT-ova porasle, ali da je manji broj ljudi zainteresovanih da trguje njima.

Barončeli primećuje da su iznete opservacije suprotne od uvreženog mišljenja o NFT-ovima.

Ipak, ovi podaci potiču iz perioda pre eksplozije NFT tržišta 2021. i odnose se samo na prvi kvartal ove godine. Od aprila se dogodilo mnogo toga, pa postoji mogućnost da su se stvari promenile.

Međutim, Barončeli ne misli tako. „Očekivao bih da tržište ostane koncentrisano, i više od toga, izgleda da posmatramo ponovno pojavljivanje struktura koje poznajemo na uobičajenom umetničkom tržištu“, rekao je on.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...