potražnja za pametnim telefonima sve slabija

Xiaomi prijavio pad kvartalnog prihoda od 18,9 odsto

Firme u fokusuHi-techSvetU fokusu

25.5.2023 15:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Xiaomi prijavio pad kvartalnog prihoda od 18,9 odsto Xiaomi prijavio pad kvartalnog prihoda od 18,9 odsto
Kompanija Xiaomi prijavila je pad kvartalnog prihoda od 18,9 odsto, jer je potražnja kupaca za pametnim telefonima ostala na niskom nivou čak i kada... Xiaomi prijavio pad kvartalnog prihoda od 18,9 odsto

Kompanija Xiaomi prijavila je pad kvartalnog prihoda od 18,9 odsto, jer je potražnja kupaca za pametnim telefonima ostala na niskom nivou čak i kada se privreda oporavila od pandemije Covid-19.

Prodaja u prvom kvartalu 2023. godine dostigla je 59,5 milijardi juana (11,4 milijarde dolara), što je pad sa 73,4 milijarde juana u istom kvartalu godinu dana ranije, što je otprilike u skladu sa procenama analitičara od 59,4 milijarde juana, prenosi Reuters.

Neto prihod je porastao na 3,2 milijarde u tom periodu, što je povećanje od 13,1 odsto u odnosu na 2,9 milijardi juana godinu dana ranije.

Nakon što je Kina krajem prošle godine ukinula stroge kontrole zbog pandemije, ekonomija zemlje se oporavila, ali potrošači su oprezni.

Kineski sektor pametnih telefona nije zabeležio nikakav oporavak u tom periodu. Ukupna prodaja u Kini pala je za 11 odsto u prvom kvartalu 2023. godine, izvestila je istraživačka kompanija Canalis u aprilu. Prodaja kompanije Xiaomi u tom periodu pala je za 20 odsto.

Indija, nekada najveće tržište kompanije Xiaomi u inostranstvu, takođe se pokazala manje unosnom za proizvođača pametnih telefona. Ukupne isporuke pametnih telefona pale su za 20 procenata kod svih brendova u prvom kvartalu, a rivali kao što je Samsung su preuzeli Xiaomijev udeo na tržištu koje se smanjuje.

Kompanija je snizila cene na nekoliko svojih modela u Indiji i Kini, u nadi da će podstaći potražnju.

Xiaomi ulaže u automobilski sektor u pokušaju da na neki način napravi otklon od pametnih telefona. Kompanija planira da započne masovnu proizvodnju svog automobila u prvoj polovini 2024. godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...