Suočavanje sa usporavanjem rasta nakon vrhunaca pandemije

Zoom otpušta 15 odsto radne snage na globalnom nivou

BerzaPoslovanjeSvetU fokusu

8.2.2023 08:28 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Zoom otpušta 15 odsto radne snage na globalnom nivou Zoom otpušta 15 odsto radne snage na globalnom nivou
Kompanija Zoom Video Communications otpustiće 15 odsto svoje globalne radne snage jer se njena usluga video-poziva – koja je postala sveprisutna tokom pandemije –... Zoom otpušta 15 odsto radne snage na globalnom nivou

Kompanija Zoom Video Communications otpustiće 15 odsto svoje globalne radne snage jer se njena usluga video-poziva – koja je postala sveprisutna tokom pandemije – sada mora prilagoditi sporijem rastu.

Kompanija će otpustiti oko 1.300 zaposlenih u okviru restrukturiranja, rekao je izvršni direktor Erik Juan (Eric Yuan) u svom blogu. Juan je sebe nazvao “odgovornim“ za probleme kompanije i rekao da će smanjiti svoju platu i odreći se bonusa.

“Naša putanja je zauvek promenjena tokom pandemije“, rekao je Juan, dodajući da se broj zaposlenih u Zoomu utrostručio za dve godine. “Nismo imali puno vremena koliko bi trebalo da temeljno analiziramo naše timove ili procenimo da li rastemo održivo u tom periodu.”

Ova smanjenja predstavljaju veći procentualni udeo radne snage od otpuštanja koja su najavljena u drugim kompanijama koje se bave proizvodnjom i plasiranjem poslovnog softvera, kao što su Salesforce, Microsoft i Workday, piše Bloomberg.

Međutim, investitori vole ovakve vesti – akcije su porasle za 9,9 odsto i zatvorile se na 84,66 dolara na berzi u Njujorku, što je najveći skok u jednom danu u poslednja tri meseca. Uprkos porastu u utorak, akcije su pale za 85 odsto sa rekordnog nivoa u oktobru 2020. godine i sada su na nivou pre pandemije.

Dok se ljudi i preduzeća i dalje oslanjaju na Zoom u životu nakon pandemije, „neizvesnost globalne ekonomije“ utiče na kupce, rekao je Juan. Nakon što je pridobio milione korisnika na vrhuncu pandemije, Zoom sada pokušava da preokrene usporavanje rasta širenjem svojih drugih alata za poslovanje.

Ipak, prijavio je jednocifren porast prihoda u poslednja dva kvartala, a analitičari predviđaju da je prodaja nastavila da usporava i u tekućem kvartalu. Smanjenje je verovatno pokušaj da se očuvaju ili poboljšaju profitne marže suočene sa usporavanjem rasta, piše u analizi Bloomberg Intelligence.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...