Inovator iz Holandije ponudio rešenje za sigurnu komunikaciju ljudi uprkos pandemiji

Svetlost koja ubija koronu

EUHi-techInovacijeLifestylePreduzetnikVesti

21.3.2021 15:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Svetlost koja ubija koronu Svetlost koja ubija koronu
Početkom marta je u Roterdamu predstavljeno tzv. “Urbano sunce“ koje je, zajedno sa naučnicima iz Holandije, SAD, Japana i Italije dizajnirao studio Roosegaarde, a... Svetlost koja ubija koronu

Početkom marta je u Roterdamu predstavljeno tzv. “Urbano sunce“ koje je, zajedno sa naučnicima iz Holandije, SAD, Japana i Italije dizajnirao studio Roosegaarde, a kome je svrha čišćenje spoljnog prostora od koronavirusa.

Zahvaljujući određenim talasnim dužinama svetlosti koje se koriste, „Urbano sunce“ je bezbedno za ljude i životinje, ali ne i za korona viruse. Naime, prema istraživanjima koje je sprovedeno na Univerzitetu Columbia, kao i u Holandskom zavodu za javno zdravlje, sova vrsta svetlosti ne omogućava virusu da preživi, pa su mesta gde ona postoji potpuno sigurna.

Vlasnik dizajnerskog studija Roosegaarde, Daan Roosegarde već je nagrađivan umetnik – inovator. Poznata su njegova dela, kao što su virtuelna poplava koja pokazuje snagu vode – Waterlicht, najveći prečišćivač vazduha na otvorenom na svetu koji smog pretvara u nakit, kao i Smart Highways, ulice koje se putem solarne energije danju pune energijom, a noću svetle.

„Naš svet iznenada je ispunjen plastičnim barijerama, pleksiglasom koji nas upozorava i socijalnom distancom. Pitao sam se kako možemo da očistimo gradove od korona virusa. Može li svetlost da nam vrati sigurne i normalne susrete. Možemo li da budemo zajedno, a da se ne plašimo“, objašnjava Roosegaarde motive za realizaciju ovog projekta.

„Urbano sunce“ troši oko 700 W i ima izvore napajanja koji se mogu razlikovati u zavisnosti od lokacije i mogućnosti instalacije. „Sunce“ postavljeno u Roterdamu pokriva površinu od 3.500 m2, a moguće je pokriti i veći prostor.

Za sada su interes za instalaciju „Urbanog sunca“ pokazali Eurosong takmičenje, kao i festival u Dubaiju. Roosegarde ne isključuje mogućnost korišćenja ovog načina zaštite od virusa i u muzejima, bolnicama, železničkim stanicama, aerodromima, pa čak i u objektima u kojima se budu organizovale Olimpijske igre.

  • Anna

    22.3.2021 #1 Author

    Fantastično!! Ovo bi moglo biti rešenje za situaciju koja mentalno ugrožava celu planetu.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...