Cena benzina pogađa sve vrste prevoza

Taksisti traže ukidanje akcize na 300 litara goriva mesečno

NovacPoslovanjeSrbijaU fokusuVesti

7.6.2022 16:05 Autor: Stefan Petrović 14

Taksisti traže ukidanje akcize na 300 litara goriva mesečno Taksisti traže ukidanje akcize na 300 litara goriva mesečno
Strukovno udruženje taksi prevoznika SITAB reagovalo je na rast cena goriva i uputilo dopis premijerki Srbije Ani Brnabić, Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstvu... Taksisti traže ukidanje akcize na 300 litara goriva mesečno

Strukovno udruženje taksi prevoznika SITAB reagovalo je na rast cena goriva i uputilo dopis premijerki Srbije Ani Brnabić, Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstvu finansija i Sekretarijatu za inspekcijske poslove, tražeći rešenje kako se ovo poskupljenje ne bi odrazilo na cenu prevoza koju plaćaju putnici.

U dopisu se ističe zahtev da taksisti budu oslobođeni plaćanja akciza za 300 litara goriva na mesečnom nivou.

Kako u razgovoru za Biznis.rs kaže predsednik SITAB-a Vlado Bulatović, taksisti iz ovog udruženja smatraju da stranke ne mogu da plate vožnju po većim cenama i da bi zbog toga država trebalo da reaguje.

„Ne želimo više da tražimo nove cene, nego da država pomogne za tih 300 litara goriva mesečno“, kaže Bulatović.

U dopisu upućenom Sekretarijatu za inspekcijske poslove iz SITAB-a pitaju koliko je kontrola urađeno i koliko je prijava podneto protiv onih koji rade mimo zakona. Oni insistiraju da se pojača kontrola taksi udruženja, pošto su, kako kažu, „masovno počeli da se pojavljuju divlji taksisti“.

Naš sagovornik podseća i da su 2019. godine iz ovog udruženja inicirali subvencionisanje taksi vozila, za šta im je država izašla u susret, što očekuje i ovog puta.

Podsetimo, nakon višednevnih spekulacija i najava protesta, cene taksi usluga u glavnom gradu povećane su u februaru ove godine. Iako je Strukovno udruženje taksi preduzetnika SITAB zbog rasta troškova, koji su skočili od 50 do 100 odsto, tražilo linearno povećanje od 30 odsto ili da start umesto 170 dinara bude 300 dinara, do toga ipak nije došlo, pa su taksisti ostali nezadovoljni.

Tako je za sve tarife od 17. februara ove godine start skuplji za 50 dinara i sada iznosi 220 dinara. Kilometar vožnje po prvoj tarifi košta 80 dinara, a za drugu tarifu, koja se odnosi na noćnu, prazničnu i vožnju nedeljom, cena je 100 dinara. Treća tarifa, koja podrazumeva vožnju van obeleženih tačaka gradskog područja, putnike po pređenom kilometru košta 130 dinara.

Čekanje po satu za sve tarife je isto i iznosi 900 dinara.

Beograđani dobijaju 500 novih taksi vozila

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić doneo je rešenje kojim se povećava broj dozvoljenih taksi vozila za obavljanje taksi prevoza u glavnom gradu za 2022. godinu. Ove godine na ulicama će biti 500 automobila više, pa će putnici na raspolaganju imati ukupno 6.410 taksi vozila.

U okviru planiranja potreba u javnom prevozu putnika i stvari u Beogradu za period od 25. maja 2022. do 25. maja 2027. godine, programom je utvrđen optimalan broj vozila čijim radom se zadovoljavaju potrebe za taksi prevozom u Beogradu.

  • MARKO7

    7.6.2022 #1 Author

    Pa taksiste treba maksimalno podržati…

    Odgovori

  • VILENJAK

    7.6.2022 #2 Author

    Uvek imaju neki zahtev…

    Odgovori

  • GOCA BG

    7.6.2022 #3 Author

    Slazem se da im treba dati olaksice,ali nisu jedini kojima su potrebne…

    Odgovori

  • VERA

    7.6.2022 #4 Author

    Neka ukinu i poljoprivrednicima akcize.

    Odgovori

  • kaćica

    7.6.2022 #5 Author

    Taxisti nisu na dobitku nikako.

    Odgovori

  • NATI29

    7.6.2022 #6 Author

    I novih 500 vozila je nedovoljno

    Odgovori

  • STRELAC

    7.6.2022 #7 Author

    Ovi se stalno nesto bune i zahtevaju.Za pocetak neka se drzava konacno obracuna sa divljacima pa ce svima biti mnogo lakse

    Odgovori

  • GAGA

    8.6.2022 #8 Author

    Pa realno, zasto bi placali extra porez na osnovnu delatnost

    Odgovori

  • SNEZANA

    8.6.2022 #9 Author

    Oni stalno nesto traze…

    Odgovori

  • FiSt

    8.6.2022 #10 Author

    🔥Treba ih subvencionisati pri svakoj zameni vozila na tri ili pet godina. Isto tako dati bar deo goriva bez akcize. Da bi se mi koji imamo potrebu vozili što povoljnije u novim automobilima

    Odgovori

  • Mića

    8.6.2022 #11 Author

    Svaka čast tim udruženju SITAB, oni i nešto rade za svoju struku tj taksiste. Struka i treba da se pita

    Odgovori

  • Mile

    9.6.2022 #12 Author

    300 litara je realno svaka čast

    Odgovori

  • Ivan

    10.6.2022 #13 Author

    U Smederevu je neverovatna stvar da veliki broj taxista trazi od opstinskih organa da sankcionisu divlje taxiste a oni im jos i pomazu… Gde diktira sve to glavni poverenik SNS a koji nece da postuje zakon…

    Odgovori

  • SRDJAN

    30.10.2022 #14 Author

    Taksi prevoz je ionako u Beogradu papren. Bolje te cene malo da koriguju nego sto samo traže nešto.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...