Stopa nezaposlenosti smanjila se 0,2 postotna boda u odnosu na avgust

Tempo zapošljavanja u SAD usporio i u septembru

BiznisPoslovanjeSvetVesti

8.10.2022 09:28 Autor: Redakcija Biznis.rs 23

Tempo zapošljavanja u SAD usporio i u septembru Tempo zapošljavanja u SAD usporio i u septembru
Dinamika zapošljavanja u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i u septembru je posustala, a stopa nezaposlenosti ponovo se spustila ispod pretpandemijskog nivoa, pokazao je izveštaj... Tempo zapošljavanja u SAD usporio i u septembru

Dinamika zapošljavanja u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i u septembru je posustala, a stopa nezaposlenosti ponovo se spustila ispod pretpandemijskog nivoa, pokazao je izveštaj Ministarstva rada.

Broj zaposlenih u najvećoj svetskoj ekonomiji u avgustu je neto uvećan 263.000, nakon 315.000 u avgustu i naviše revidiranih 537.000 u julu, objavilo je ministarstvo.

Revidirani podaci tako sada pokazuju da je broj zaposlenih u avgustu i julu bio 11.000 veći nego što su pokazivali raniji izveštaji ministarstva, prenosi Mina pozivajući se na SEEbiz.

U dosadašnjem delu godine u proseku je broj zaposlenih u najvećoj svetskoj ekonomiji mesečno rastao 420.000, manje nego u prošloj godini kada je mesečno u prosjeku otvarano 562.000 radnih mesta, navode u ministarstvu.

U septembru su najviše zapošljavali poslodavci u ugostiteljstvu, hotelijerstvu i aktivnostima vezanim za slobodno vreme i rekreaciju, te u zdravstvu.

Broj zaposlenih nije se bitnije mijenjao u odnosu na prethodni mesec u ostalim glavnim ekonomskim sektorima, uključujući vađenje ruda, maloprodaju, informacioni sektor i ostale uslužne delatnosti, ali i državni sektor.

Stopa nezaposlenosti smanjila se 0,2 postotna boda u odnosu na avgust, na 3,5 odsto, koliko je iznosila u ovogodišnjem julu i u februaru 2020. godine, netom pre naglog širenja Covida-19 u svetu.

Broj nezaposlenih smanjio se na 5,8 miliona, ali je još veći nego pre pandemije.

U februaru pandemijske 2020. godine stopa nezaposlenosti u SAD-u iznosila je 3,5 odsto, uz 5,7 miliona nezaposlenih, prema podacima ministarstva.

Prosečna satnica u privatnom sektoru u septembru iznosila je 32,46 dolara i bila je viša pet odsto nego u istom prošlogodišnjem mesecu. U avgustu je bila veća 5,2 odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...