Proizvođač automobila u četvrtom kvartalu zabeležio rast prihoda od šest odsto

Toyota ove godine očekuje pad operativnog profita

AutomobiliNovacSvetVesti

11.5.2022 17:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Toyota ove godine očekuje pad operativnog profita Toyota ove godine očekuje pad operativnog profita
Iz kompanije Toyota upozoravaju na pad godišnjeg operativnog profita za 20 odsto, navodeći da su uzroci toga dvostruko veće cene sirovih materijala koje su... Toyota ove godine očekuje pad operativnog profita

Iz kompanije Toyota upozoravaju na pad godišnjeg operativnog profita za 20 odsto, navodeći da su uzroci toga dvostruko veće cene sirovih materijala koje su povezane sa pandemijom korona virusa i višim cenama energije.

Prognoze koje su niže od očekivanih podstakle su i pad vrednosti akcija kompanije za 4,4 odsto, i pored toga što je automobilski gigant na kraju fiskalne godine (koja se završila 31. marta) zabeležio najveći operativni profit koji je jedna japanska kompanija do sada ostvarila, piše Financial Times.

U kompaniji su prognozirali da će operativni profit 2021. godine iznositi 2,4 biliona jena (milijardu dolara), što je ispod procene analitičara koji su navodili cifru od 3,3 biliona jena (2,5 milijardi dolara), navodi se u podacima koje je prikupila kompanija S&P Global Market Intelligence.

Očekuje se da će grupa koja uključuje Daihatsu, u vlasništvu kompanije Toyota, i podružnice proizvođača motornih vozila Hino ove godine prodati ukupno 10,7 miliona vozila. Kompanije su prošle godine prodale 10,3 miliona vozila.

Rukovodioci su izjavili da je malo verovatno da će slabljenje vrednosti jena i rast prodaje vozila predstavljati kontrateg za rast cena sirovih materijala, za koje se očekuje da će dostići 1,45 biliona jena – dvostruko više u odnosu na prošlu godinu.

Ovakav stav je veliko iznenađenje za investitore, uzimajući u obzir da je proizvođač automobila u toku pandemije zabeležio bolje rezultate od svojih konkurenata.

Operativni profit kompanije Toyota u četvrtom kvartalu bio je 463 milijarde jena, što predstavlja međugodišnji pad od 33 odsto. Prihodi kompanije su veći za šest odsto i iznose 8,1 bilion jena.

  • kaćica

    11.5.2022 #1 Author

    Ne verujem jaka je to firma.

    Odgovori

  • GOCA BG

    11.5.2022 #2 Author

    Korona i sadasnja situacija je uticala na pad od 20%,svakako ce se to nadohnaditi u narednim godinama..

    Odgovori

  • SANJA

    12.5.2022 #3 Author

    Globalno trziste je u krizi tako da bolje da se pripreme svi

    Odgovori

  • SNEZANA

    12.5.2022 #4 Author

    Mislim da za njih zime nema.

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    12.5.2022 #5 Author

    velika kompanija ali kao i svi drugi imaće pad zbog svetske krize koja već nekoliko godina smanjuje prodaju

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...