Britanska premijerka uoči puta u SAD

Trgovinski sporazum Londona i Vašingtona nije na vidiku

SvetVesti

20.9.2022 14:13 Autor: Vladimir Jokanović 2

Trgovinski sporazum Londona i Vašingtona nije na vidiku Trgovinski sporazum Londona i Vašingtona nije na vidiku
Britanska premijerka Liz Tras (Liz Truss) rekla je da je novi trgovinski sporazum sa SAD malo verovatan u „kratkom i srednjem roku“. Tras boravi... Trgovinski sporazum Londona i Vašingtona nije na vidiku

Britanska premijerka Liz Tras (Liz Truss) rekla je da je novi trgovinski sporazum sa SAD malo verovatan u „kratkom i srednjem roku“. Tras boravi u Njujorku povodom zasedanja Generalne skupštine UN, gde će se sastati sa američkim predsednikom Džo Bajdenom (Joe Biden).

Vlada Velike Britanije obećala je posle Brexita trgovinski sporazum sa SAD do 2022. godine, prenosi BBC. Opozicioni Laburisti ocenili su da izostanak trgovinskog sporazuma sa SAD košta milijarde zbog izgubljenih potencijalnih trgovinskih prilika i usporava rast, kao i da je to „sramota“ za Liz Tras.

Govoreći uoči putovanja u SAD, britanska premijerka rekla je da se „trenutno ne vode nikakvi pregovori sa SAD“, kao i da ne očekuje da će oni biti započeti u kratkom ili srednjem roku. Ona je navela da će iskoristiti svoj govor u UN da pokuša da prikupi podršku Ukrajini i okonča međunarodnu energetsku zavisnost od Rusije.

Ovo je prvi put da je vlada priznala da praktično nema šanse da postigne sporazum o ranom bilateralnom trgovinskom sporazumu sa SAD, najvećim trgovinskom partnerom zemlje, uprkos tome što ga pristalice Brexita očekuju kao jednu od glavnih potencijalnih prednosti izlaska iz EU.

Umesto toga, nova premijerka rekla je da će njeni prioriteti biti pridruživanje transpacifičkom trgovinskom partnerstvu 11 zemalja, uključujući Australiju, Kanadu i Singapur, kao sklapanja sporazuma sa zalivskim državama i Indijom. Ona je dodala da će njen fokus u razgovorima sa Bajdenom biti globalna bezbednost.

Sastanak između Tras i Bajdena, koji je planiran da se održi pre sahrane kraljice Elizabete Druge u ponedeljak, otkazan je, a umesto toga, kako je saopštio kabinet britanske premijerke, Tras i Bajden održaće „potpuni bilateralni sastanak“ u sredu u Njujorku, gde će zasedati Generalna skupština UN.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...