Digitalizacija i e-commerce menjaju način poslovanja

U Srbiji se svakog dana izda 10 miliona fiskalnih računa i 60.000 e-faktura

PoslovanjePreduzetnikSrbijaVesti

6.9.2022 16:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

U Srbiji se svakog dana izda 10 miliona fiskalnih računa i 60.000 e-faktura U Srbiji se svakog dana izda 10 miliona fiskalnih računa i 60.000 e-faktura
Od početka primene novog modela e-fiskalizacije i uvođenja e-faktura ove godine u Srbiji, svakog dana se prosečno izda oko 10 miliona fiskalnih računa i... U Srbiji se svakog dana izda 10 miliona fiskalnih računa i 60.000 e-faktura

Od početka primene novog modela e-fiskalizacije i uvođenja e-faktura ove godine u Srbiji, svakog dana se prosečno izda oko 10 miliona fiskalnih računa i 60.000 e-faktura, odnosno do sada je izdato 2,8 miliona e-faktura u javnom sektoru, rečeno je na konferenciji „Let’s Talk e-Comm” u Privrednoj komori Srbije.

O značaju digitalizacije, e-trgovini i benefitima koje nadležne institucije imaju zbog lakšeg nadzora trgovanja uvođenjem novog modela fiskalizacije, bilo je reči na prvom od četiri održana panela, „eFiskalizacija i eFakture“.

Žarko Malinović, sekretar Udruženja za trgovinu PKS istakao je da su digitalizacija i e-commerce promenili način poslovanja i komunikacije, te da je od početka pandemije, e-komerc postao izuzetno važna tema kako za učesnike na tržištu tako i za državu.

“Od početka primene novog modela fiskalizacije, Poreska uprava u realnom vremenu dobija brojne podatke i može da prati značajne parametre trgovanja, poput visine prometa po gradovima i opštinama, a raspolaže i sa tačnim podacima o broju kvadrata poslovnog prostora koji se koristi u Srbiji”, naveo je Saša Dulić, pomoćnik direktora za IT Poreske uprave.

Prema rečima Vladimira Pejčića iz Ministarstva finansija, do danas je izdato oko 2,8 miliona e-faktura u javnom sektoru, dok se dnevno izda oko 60.000. Naveo je da su od 175.000 do sada registrovanih u sistemu e-faktura, 10.500 korisnici javnih sredstava, a da 160.000 čine kompanije za koje obaveza izdavanja e-faktura počinje 1. januara 2023. godine.

U organizaciji PKS i e-Commerce Asocijacije Srbije održana su još tri panela na teme dostave roba, značaju i bezbednosti podataka i plaćanju.

Na događaju su učestvovali Marija Pasuljević, izvršna direktorka „e-Komerc Asocijacije Srbije“ i predstavnici brojnih kompanija.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...