Ministarstvo energetike nastavlja sa subvencijama za energetsku efikasnost

U Srbiji se troši četiri puta više energije prema BDP-u od evropskog proseka

SrbijaVesti

16.10.2023 12:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

U Srbiji se troši četiri puta više energije prema BDP-u od evropskog proseka U Srbiji se troši četiri puta više energije prema BDP-u od evropskog proseka
U Srbiji se troši četiri puta više energije od evropskog proseka da bi se proizvela ista jedinica BDP-a, a dvostruko više toplotne energije, zbog... U Srbiji se troši četiri puta više energije prema BDP-u od evropskog proseka

U Srbiji se troši četiri puta više energije od evropskog proseka da bi se proizvela ista jedinica BDP-a, a dvostruko više toplotne energije, zbog čega je prioritet države da promoviše i podstiče realizaciju mera energetske efikasnosti u domaćinstvima i javnim objektima, rekla je danas pomoćnica ministarke rudarstva i energetike Maja Vukadinović.

Ona je za RTS rekla da je od 2021. godine Ministarstvo u saradnji sa lokalnim samoupravama obezbedilo 2,66 milijardi dinara za subvencije za različite mere energetske efikasnosti koje je već iskoristilo oko 20.000 domaćinstava, prenosi Beta.

„U ovoj godini subvencije su dostupne u 131 lokalnoj samoupravi, a novina je da se subvencije kreću od 50 do 65 odsto vrednosti investicije koju korisnici nameravaju da sprovedu“, rekla je Vukadinović i dodala da su u više od 40 odsto gradova i opština raspisani javni pozivi za građane koji su zainteresovani za zamenu stolarije, izolacije i kotlova.

Takođe, kazala je da se ovaj projekat realizuje u saradnji sa Svetskom bankom i da će trajati narednih pet godina, a plan je da se obezbede subvencije za energetsku sanaciju 50.000 domaćinstava.

„Do sada je 1.600 domaćinstava priključeno na distributivnu mrežu postavljanjem solarnih panela koji značajno doprinose smanjenju troškova za električnu energiju, ali i promovišu upotrebu čistih izvora energije, što se pozitivno odražava na životnu sredinu“, rekla je ona.

Istakla je da se velika pažnja posvećuje energetskoj sanaciji javnih objekata i da Ministarstvo svakodnevno radi na edukaciji građana o prednostima podizanja energetske efikasnosti i racionalne potrošnje energije.

„Danas će u Кuli biti otvoren prvi energetski info centar u okviru zajedničkog projekta sa USAID-om pod nazivom ‘Bolja energija’ kroz koji će se edukovati građani i promovisati racionalno korišćenje energije i subvencije za energetsku efikasnost, a u narednom periodu biće otvoreni info centri i u drugim gradovima u Srbiji“, rekla je Vukadinović.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.