64. Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća u Beogradu

U vreme globalnih kriza tehnološka rešenja potrebnija nego ikad

BiznisManifestacijeSrbijaVesti

26.5.2022 12:51 Autor: Stanislav Stanišić 7

U vreme globalnih kriza tehnološka rešenja potrebnija nego ikad U vreme globalnih kriza tehnološka rešenja potrebnija nego ikad
Učesnici 64. Međunarodnog sajma tehnike i tehničkih dostignuća ozbiljno su u svom predstavljanju primenili slogan „Inovacije pred vašim očima“ predstavljajući najnovija rešenja posetiocima i... U vreme globalnih kriza tehnološka rešenja potrebnija nego ikad

Učesnici 64. Međunarodnog sajma tehnike i tehničkih dostignuća ozbiljno su u svom predstavljanju primenili slogan „Inovacije pred vašim očima“ predstavljajući najnovija rešenja posetiocima i stručnoj javnosti.

Sajam ima višednevni karakter pa je za očekivati veći broj zainteresovanih, ali to ne sprečava izlagače da se posle dvogodišnje pauze prikažu u najboljem svetlu. Takođe je utisak da im ne manjka inicijative za B2B sastanke jer su štandovi uglavnom mesto za uspostavljanje kontakata.

Za razliku od nekih drugih manifestacija na prezentacijama su prisutni vodeći ljudi kompanija koji svojim angažovanjem pokazuju spremnost za upoznavanje i direktne razgovore o mogućim poslovnim potezima.

Kompanije su se u punom svetlu vratile posle vremena kada susreti ove vrste nisu bili dozvoljeni, tako da je na ovom sajmu preko 500 izlagača od kojih je polovina domaćih kompanija. Međunarodni karakter daje zajednički nastup kompanija iz Slovenije koja je najbrojnija po broju izlagača, zatim Austrije i Češke, ali su tu i firme iz Nemačke, Turske, Hrvatske, Kine, Poljske i drugih zemalja.

„Ozbiljno smo shvatili predstavljanje u Beogradu jer je ovo značajno tržište za nas tako da je naš nastup orijentisan ka promociji najboljih rešenja koje nudi naša kompanija“, kažu za Biznis.rs na štandu slovenačke kompanije Virs iz Lendave koja već deceniju učestvuje u oblikovanju trendova na polju automatizacije i robotizacije proizvodnih procesa.

Veliki broj okupljenih na štandu pokazuje da su ovo i najzanimljiviji tematski nastupi na sajmu koji opravdavaju nameru promocije svih prednosti četvrte industrijske revolucije. Digitalizacija je unela revolucionarne promene u razvoj i način poslovanja kompanija, povećanje produktivnosti i unapređenje konkurentnosti. Ovaj koncept ukazuje na nove mogućnosti i izazove, usmerava na prepoznavanje novih uticaja i posledica je ubrzanih tehničko-tehnoloških dešavanja.

Značajan broj posetilaca sajma su učenici srednjih tehničkih škola dok njihovi vršnjaci svojim delovanjem i idejama već beleže promociju svojih rešenja. Jedno od prepoznatljivih obeležja Sajma tehnike je opštepoznati „Kreativni kutak“, mesto za promociju nagrađenih mladih talenata.

Svoje predstavljanje imaju učenici elektrotehničkih škola iz Beograda, Novog Sada, Kragujevca, Bačke Palanke, kao i visokoškolske ustanove, a sve u organizaciji Ministarstva prosvete. Tu su i Fond za inovacionu delatnost, Institut za nuklearnu energiju, ali i predstavnici četiri naučno-tehnološka parka iz Beograda, Novog Sada, Niša i Čačka.

Zanimljivo je da u delu koji je namenjen talentima, pored ostalih, izlaže i firma iz Novog Sada Telix koja ove godine beleži 35 godina poslovanja. Priliku da obeleže poslovni jubilej imaju i Cortex Novi iz Tržina Slovenija, i Neminik iz Beograda sa 30 godina od osnivanja, kao i Servoteh iz Dobanovaca koji puni 20 godina.

Sajam tehnike je otvoren do petka, 27. maja, a cena pojedinačne ulaznice je 400 dinara.

  • N.N.

    26.5.2022 #1 Author

    Sve vise ce biti tehnoloskih resenja u ovom veku.

    Odgovori

  • kaćica

    26.5.2022 #3 Author

    Od tolike tehnologije jos malo cemo se druziti sa robotima.

    Odgovori

  • IVAN

    26.5.2022 #4 Author

    I treba da bude

    Odgovori

  • GOCA BG

    26.5.2022 #5 Author

    Inovacije su uvek bitne i tehnoloska resenja..

    Odgovori

  • NINO

    27.5.2022 #7 Author

    Slabo kod nas tehnoloska resenja prolaze. U sustini, radimo samo ono kako odgovara onom koji pise Zakone.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...