U Kini i dalje pod udarom kompanije koje se bave nekretninama

Uglavnom mirna situacija na berzama, cena nafte nastavlja blagi rast

BerzaNovacVesti

25.10.2021 10:18 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Uglavnom mirna situacija na berzama, cena nafte nastavlja blagi rast Uglavnom mirna situacija na berzama, cena nafte nastavlja blagi rast
Azijske berze su u porastu na početku trgovačke nedelje u kojoj se očekuje objavljivanje kvartalnih izveštaja o poslovanju velikog broja kompanija, mada su se... Uglavnom mirna situacija na berzama, cena nafte nastavlja blagi rast

Azijske berze su u porastu na početku trgovačke nedelje u kojoj se očekuje objavljivanje kvartalnih izveštaja o poslovanju velikog broja kompanija, mada su se vesti iz Kine o uvođenju poreza na imovinu u nekim regionima negativno odrazile na akcije na hongkoškom i kineskom tržištu kapitala.

Najširi indeks azijsko-pacifičkih akcija MSCI, bez japanskih, porastao je za 0,26 odsto, dok je japanski Nikkei pao za 1,0 procenat zbog slabljenja dobiti nekoliko domaćih kompanija, izveštava Reuters.

Australijske akcije su zbirno porasle za 0,47 odsto, podržane vrednošću rudarskih firmi, dok su južnokorjske napredovale za pola procenta, pri čemu je njihov uspon ograničila prigušenija investiciona aktivnost u kontinentalnoj Kini.

Kineski indeks najlikvidnijih akcija je stagnirao, dok je podindeks akcija u sektoru nekretnina pao za 3,0 procenta. Referentni indeks berze u Hong Kongu je ojačao za 0,18 odsto, uprkos padu akcija kopnenih kompanija za nekretnine od 2,6 odsto, listiranih na ovom tržištu.

Do pada akcije preduzeća koja se bave nekretninama došlo je nakon subotnje najave iz kineskog parlamenta da će biti uveden pilot porez na nekretnine u nekim regionima. Kineski građevinski div Evergrande je prošle nedelje izbegao kolaps isplatom kupona na obveznice u poslednjem trenutku, a prema današnjim izveštajima, deo imalaca obveznica je primio novac.

Na valutnim berzama, dolaski indeks, prema poslednjim raspoloživim podacima, iznosi 93,521 poen, što je pad od 0,15 odsto na dnevnom nivou, i kreće se ka svom mesečnom minimumu od 93,455 poena zabeleženom prošle nedelje.

Trgovci iščekuju podatke o bruto domaćem proizvodu SAD za treći kvartal, koji će biti objavljen u četvrtak.

Tržišta i dalje pokušavaju da se pozicioniraju za očekivano smanjenje američkog programa stimulusa krajem ove godine i moguće povećanja kamatnih stopa krajem 2022. godine. Predsednik Federalnih rezervi Džerom Pauel (Jerome Powell) rekao je u petak da bi američka centralna banka trebalo da započne proces ukidanja podrške privredi smanjenjem kupovine aktive, ali da još uvek ne bi trebalo da dira kamatne stope.

Na robnim tržištima, cene nafte se i danas kreću uzlaznom putanjom, nastavljajući rast registrovan pre vikenda, pri čemu je američka nafta dostigla sedmogodišnji maksimum jer je globalna ponuda i dalje nedovoljna u odnosu na rastuću tražnju širom sveta.

Severnomorska nafta Brent je skočila za 0,88 odsto na 86,28 dolara za barel, dok je američka WTI nafta uzletla za 1,11 procenata na 84,69 dolara, na najviši nivo u poslednjih sedam godina.

Cena zlata za spot isporuku ojačala je za 0,3 odsto na 1.797 dolara za uncu. Vrednost ovog plemenitog metala se povećava unazad dve nedelje zbog rastuće zabrinutosti u pogledu inflacije.

Bitcoin, kojem se takođe sve češće pripisuje svojstvo zaštite od inflacije, trguje se na nivou od 61.901 dolara, u porastu za 1,6 procenata na dnevnom nivou, nakon prošlonedeljne turbulentne trgovine kada je dostigao novi maksimum od 67.016 dolara.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...