Izveštaj Svetske banke "Žene, biznis i zakon 2022"

Uprkos pandemiji, 23 zemlje unapredile zakone koji podstiču ekonomsku inkluziju žena

AnalizaBiznisBolji posaoSvetU fokusuVesti

1.3.2022 15:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Uprkos pandemiji, 23 zemlje unapredile zakone koji podstiču ekonomsku inkluziju žena Uprkos pandemiji, 23 zemlje unapredile zakone koji podstiču ekonomsku inkluziju žena
Prema izveštaju Svetske banke „Žene, biznis i zakon 2022“, oko 2,4 milijarde žena u radnom dobu nemaju jednake ekonomske mogućnosti, a 178 zemalja održavaju... Uprkos pandemiji, 23 zemlje unapredile zakone koji podstiču ekonomsku inkluziju žena

Prema izveštaju Svetske banke „Žene, biznis i zakon 2022“, oko 2,4 milijarde žena u radnom dobu nemaju jednake ekonomske mogućnosti, a 178 zemalja održavaju pravne prepreke koje sprečavaju njihovo potpuno ekonomsko učešće.

U 86 zemalja žene se suočavaju sa nekim oblikom ograničenja u vezi sa radom, dok 95 zemalja ne garantuje jednaku zaradu za isti rad.

Globalno, žene i dalje imaju samo tri četvrtine zakonskih prava koja su data muškarcima – ukupan rezultat iznosi 76,5 od mogućih 100, što označava potpuni pravni paritet.

Međutim, uprkos tome što je globalna pandemija nesrazmerno uticala na živote i sredstva za život žena, 23 zemlje su reformisale svoje zakone 2021. godine kako bi preduzele preko potrebne korake ka unapređenju ekonomskog uključivanja žena, navodi se u izveštaju Svetske banke.

„Iako je postignut napredak, jaz između očekivanih zarada muškaraca i žena tokom radnog veka na globalnom nivou iznosi 172 biliona američkih dolara – skoro dva puta više od svetskog godišnjeg bruto društvenog proizvoda“, rekla je Mari Pangestu, direktorka Svetske banke za razvojne politike i partnerstvo, dodajući da vlade treba da ubrzaju tempo zakonskih reformi kako bi žene mogle da ostvare svoj puni potencijal i da imaju potpunu i jednaku korist.

Izveštaj „Žene, biznis i zakoni 2022“ analizira zakone i propise u 190 zemalja u osam oblasti koje utiču na ekonomsko učešće žena – mobilnost, radno mesto, plata, brak, roditeljstvo, preduzetništvo, imovina i penzije. Podaci nude objektivne i merljive referentne vrednosti za globalni napredak ka rodnoj ravnopravnosti. Samo 12 zemalja, koje su članice OECD, ima zakonom propisan rodni paritet.

Ono što je novo ove godine je pilot istraživanje sprovedeno u 95 zemalja o zakonima koji regulišu brigu o deci – ključna oblast u kojoj je potrebna podrška kako bi žene uspele da ostvare plaćeno zaposlenje.

Pilot analiza o tome kako se u praksi sprovode zakoni koji utiči na ekonomsko osnaživanje žena takođe je uključena, naglašavajući razliku između zakona na papiru i stvarnosti sa kojom se suočavaju žene.

Širom sveta, 118 zemalja garantuje 14 nedelja plaćenog odsustva za majke. Više od polovine (114) ekonomija imaju meru plaćenog odsustva za očeve, ali srednje trajanje tog odsustva je samo nedelju dana. Prošle godine, Hong Кong – koji je ranije davao 10 nedelja plaćenog porodiljskog odsustva – uveo je preporučeno minimalno trajanje odsustva od 14 nedelja.

Jermenija, Švajcarska i Ukrajina uvele su plaćeno odsustvo za očeve. Кolumbija, Gruzija, Grčka i Španija uvele su plaćeno roditeljsko odsustvo, koji nudi i jednom i drugom roditelju neki oblik plaćenog odsustva radi nege deteta nakon rođenja. Zakoni koji promovišu plaćeno odsustvo za očeve mogu smanjiti diskriminaciju na radnom mestu i poboljšati ravnotežu između poslovnog i privatnog života.

  • VERA

    2.3.2022 #1 Author

    Jednaka zarada za isti posao za žene i muškarce je mrtvo slovo na papiru. Poslodavac ce prvo da primi muskarca iako je manje kval.nego zenu koja je strucnije. Oni racunaju, nema trudnickog ni porodiljskog…muskarci manje uzimaju bolovanje kada su deca bolesna.sve spalo na zene.

    Odgovori

  • MARKO7

    2.3.2022 #2 Author

    Jednaka zarada za žene i muškarce? Pa iskreno me zanima dal će biti tako. Ja bih voleo ali vreme će nam reći…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...