Nezadovoljstvo u javnim službama u Velikoj Britaniji

Sunak najavio stroge zakone protiv štrajkača

AnalizaSvet

8.12.2022 16:04 Autor: Vladimir Jokanović 0

Sunak najavio stroge zakone protiv štrajkača Sunak najavio stroge zakone protiv štrajkača
Britanski premijer Riši Sunak (Rishi Sunak) rekao je poslanicima u parlamentu da radi na „novim strogim zakonima“, kako bi zaštito građane od štrajkova. Ukoliko... Sunak najavio stroge zakone protiv štrajkača

Britanski premijer Riši Sunak (Rishi Sunak) rekao je poslanicima u parlamentu da radi na „novim strogim zakonima“, kako bi zaštito građane od štrajkova. Ukoliko „sindikalni lideri nastave da budu nerazumni, onda je moja dužnost da preduzmem mere da zaštitim javni život i sredstva za život“, naveo je Sunak.

Poslanici opozicione Laburističke partije, međutim, pozvali su se na mišljenje ministra za transport, koji sugeriše da novi zakoni ne bi pomogli u trenutnoj situaciji, prenosi BBC. Među radnicima koji su najavili štrajkove tokom zime su medicinske sestre, bolničari i železničari.

Štrajk su najavili i pripadnici graničnog osoblja na nekoliko aerodroma, koji neće raditi tokom božićnih praznika. Oni traže veće plate i bolje uslove rada. U parlamentu je podnet predlog zakona kojim bi se obezbedio minimalni nivo usluga u saobraćaju tokom štrajkova.

Iz kancelarije premijera najavljeno je da će zakon biti proširen i na druge službe. Na novinarsko pitanje da li bi razmotrio zabranu štrajkova u hitnim službama, premijer je rekao da će „vlada uvek biti razumna“, ali nije odbacio takvu mogućnost. „Moj prioritet je da se pobrinem da ljudi budu bezbedni i da minimiziram poremećaje u njihovim životima. Uradiću šta je potrebno da to postignem“, izjavio je Sunak.

Foto: Pixabay.com

Britanci se pripremaju za seriju štrajkova, koji su najavljeni za svaki preostali dan tekuće godine, osim 31. decembra. U decembru već štrajkuju ili će štrajkovati nastavnici, vozači autobusa, osoblje hitne pomoći, medicinske sestre, poštari, instruktori vožnje, nosači i železničari.

Najviši vojni zvaničnici navodno su se požalili ministrima da „nije u redu“ da vojnici, kojima je zabranjeno da štrajkuju, zamenjuju bolničare i druge službe u štrajkovima. To bi, kako su naveli, moglo da našteti vojnim „operativnim sposobnostima“. Nepravedno bi bilo, prema tim navodima, da vojnici ne mogu da provedu praznik sa porodicama, iako zarađuju manje od onih koji štrajkuju, prenosi Telegraph.

Prva poluga za kojom vlada poseže kada su u pitanju vanredne okolnosti, od poplava do štrajkova, jesu oružane snage. Oko 2.000 članova vojnog osoblja i volontera trenutno prolazi obuku kako bi mogli da obavljaju različite uloge u javnom sektoru, od vozača hitne pomoći do službenika graničnih snaga. Godišnja plata vojnika bez čina je 21.424 funte, dok bolničari sa manje od dve godine iskustva zarađuju 27.055 funti.

Ministar saobraćaja Mark Harper rekao je ranije poslanicima da bi zakon koji trenutno pred parlamentom „mogao da poboljša usluge koje putnici dobijaju u danima štrajka“ u budućnosti, ali neće „pomoći u idustrijskoj akciji sa kojom se danas suočavamo“. On je naveo da mu je prioritet rešavanje spora sa železničkim sindikatima.


Laburisti su najavili da će se usprotiviti „neizvodljivom“ zakonu o minimalnom nivou usluga, ali su istakli da se ne mogu obavezati da će ga ukinuti ako dođu na vlast. Laburisti obećavaju da će ukinuti „arhaično“ zakonodavstvo uvedeno 2016. godine pod Konzervativnom partijom.

Sindikati traže povećanje plata kako bi radnici mogli da održe korak sa rastom troškova života. Inflacija je trenutno na najvišem nivou u poslednjih 40 godina, 11,1 odsto. Vlada navodi da je povećavanje plata u uslovima inflacije nedopustiva u trenutnoj ekonomskoj situaciji.

  • GOCA BG

    8.12.2022 #1 Author

    Sta god da je Sunak najavio,strajkaci ce isterati svoje…

    Odgovori

  • Tina

    9.12.2022 #2 Author

    Dolazi vreme mnogih strajkova

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...