UPRKOS PRODUŽENJU SPORAZUMA OPEK+ Nastavak rasta cena nafte neizvestan

SvetVesti

8.6.2020 12:55 Autor: Vladimir Jokanović 0

UPRKOS PRODUŽENJU SPORAZUMA OPEK+ Nastavak rasta cena nafte neizvestan UPRKOS PRODUŽENJU SPORAZUMA OPEK+ Nastavak rasta cena nafte neizvestan
Cene nafte nastavile su rast u ponedeljak i postigle su najviše vrednosti od 6. marta. Ovo se tumači kao posledica produženja sporazuma OPEK+ o... UPRKOS PRODUŽENJU SPORAZUMA OPEK+ Nastavak rasta cena nafte neizvestan

Cene nafte nastavile su rast u ponedeljak i postigle su najviše vrednosti od 6. marta. Ovo se tumači kao posledica produženja sporazuma OPEK+ o jednomesečnom produženju ograničenja dnevne proizvodnje. Istovremeno, pojedini analitičari upozoravaju da je porast cena na bazi optimizma možda samo privremen, jer je izostao dogovor o višemesečnom produženju ograničenja proizvodnje nafte.

Cena američke nafte WTI (West Texas Intermediate) porasla je u ponedeljak ujutro (CET) na više od 40 dolara po barelu, a zatim se spustila ne 39,93 dolara. Cena severnomorske nafte Brent dostigla je istog jutra vrednost 43,41 dolara po barelu, pre nego što se spustila na 42,79 dolara, prema podacima specijalizovanog portala za monitoring energetskog tržišta „OilPrice“.

Države OPEK+ produžile su u subotu sporazum o ograničenoj proizvodnji nafte za mesec dana, odnosno do kraja jula. Prema sporazumu oni će od 1. jula poštovati smanjenje dnevne proizvodnje nafte za 9,6 miliona barela. To je za 0,1 milion barela manje ograničenje nego u maju i junu, jer Meksiko još nije prihvatio produženje sporazuma. RIA Novosti javile su da je bilo reči i o tome da će prilagođavanje proizvodnje biti neophodno i u avgustu i septembru.

Prema navodima Hauvi Lija (Howie Lee) ekonomiste singapurske banke OCBC, ocenio je da je jednomesečno produženje ograničenja proizvodnje nije ispunilo očekivanja tržišta, koje je se nadalo tromesečnom dogovoru, prenosi CNBC. „Postoji veliki jaz. Potrebno je čvrsto ubeđenje da bi cena prešla sa 43 (dolara za barel) na nivo pre rušenja“, rekao je Li, dodajući da je cena Brent nafte bila viša od 50 dolara po barelu pre pada u martu.

Poštovanje dogovora takođe je problematično, jer neke od članica OPEK, kao što su Irak i Nigerija, proizvodile su više od svojih dnevnih kvota. Sve države koje su u maju i junu proizvodile više od dogovorenog, u subotu su se obavezale da „poštuju princip nadoknade“, odnosno da dodatno umanje proizvodnju.

Prema podacima specijalizovanog portala za praćenje podataka o prometu nafte „Kpler“, na koji se poziva MarketWatch globalna dnevna proizvodnja smanjena je za oko 8,6 miliona barela u maju, što pokazuje da se sporazum poštuje 89 odsto. Da bi se ispunilo stoprocentno poštovanje potrebno je prestati sa proizvodnjom preostalih 1,1 milion barela dnevno.    

Otvaranje dva glavna naftna polja u Libiji posle višemesečne blokade, takođe bi mogao da bude izazov za tržište, kao i obnova proizvodnje nafte iz škriljaca u SAD. Na rekordno visoke cene nafte u ponedeljak moglo je da utiče i što se od petka u Meksičkom zalivu proizvodilo 30 odsto manje zbog tropske oluje „Cristobal“.

Smanjenje ponude i porast potražnje doprineli su da se cene nafte udvostruče od aprila. Uvoz sirove nafte u Kinu porastao je na rekordno visok nivo u maju, dok veliki potrošači poput Indije kupuju sve više. Ipak, kontinuiran rast cena može biti ometen pogoršanjem odnosa između Vašingtona i Pekinga, drugim talasom infekcije korona virusom ili povratkom ponude američke nafte iz škriljaca.

Prema analizi kompanije „Rystad Energy“ američka industrija proizvodnje iz škriljaca prihodovala je u prvom kvartalu 2020. za 6,0 odsto manje u poređenju sa istim periodom 2019. godine. Cene deonica opale su od početka godine za oko 50 odsto, a najveći gubitak nanele su industriji bušotine u moru. Budući da se cena nafte vratila na nivo 40 dolara po barelu, stiču se uslovi za pokrivanje operativnih troškova i obnavljanje proizvodnje.

Posle smanjenja dnevne proizvodnje za ukupno 1,15 miliona barela u aprilu i maju, procenjuje da će se „produkcija brzo vratiti u julu i avgustu“. Za sada je obnovljena proizvodnja oko 300.000 barela dnevno, ali prema proceni nezavisnog istraživačkog centa „JBC Energy“ cena je i dalje suviše niska za vraćanje punog obima proizvodnje.   

Saudijska Arabija, najveći proizvođač u OPEC, i Rusija moraju da uravnoteže povećanje cena nafte kako bi zadovoljile svoje budžetske potrebe, ali tako da cena ne poraste više od 50 dolara za barel, jer ne žele da stimulišu povećanje američke proizvodnje nafte iz škriljaca, preno je portal Seebbiz, pozivajući se na Reuters.

British Petroleum najavio otpuštanje 10.000 zaposlenih

Prema navodima Sputnika, multinacionalna energetska kompanija „British Petroleum“ najavila je otpuštanje 10.000 radnika, što predstavlja oko 15 odsto ukupnog broja zaposlenih. BP će navodno od sledeće godine započeti prelazak na bavljenje obnovljivim izvorima energije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...