Povećanje cena energenata na tržištu utiče na lokalnu privredu

Užice odložilo poskupljenje grejanja do juna

SrbijaU fokusuVesti

9.12.2021 14:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Užice odložilo poskupljenje grejanja do juna Užice odložilo poskupljenje grejanja do juna
Veliko povećanje cena energenata na tržištu bio je razlog za najavljeno povećanje cena grejanja u Užicu od nove godine, ali je na gradskom veću... Užice odložilo poskupljenje grejanja do juna

Veliko povećanje cena energenata na tržištu bio je razlog za najavljeno povećanje cena grejanja u Užicu od nove godine, ali je na gradskom veću odlučeno da se primena odluke prolongira do 1. juna naredne godine, rekao je za Tanjug direktor Javnog preduzeća Gradska toplana Užice Branko Filipović.

Poređenja radi, prošle godine Gradska toplana je mazut plaćala 27 dinara po kilogramu, a sada je ta cena 75 dinara.

„Država je prepoznala problem i stala je iza nas koji kao energent koristimo mazut zbog tog enormnog povećanja cena i rešila da nam pomogne sa robnim rezervama tako što ćemo dobiti određene količine mazuta, a vraćati ih onog trenutka kada se stabilizuje tržiste energenata što se očekuje od drugog kvartala naredne godine“, objasnio je Filipović.

Sa postojećom cenom grejanja od 109 dinara po kvadratu poslovanje Toplane bilo bi dovedeno u pitanje već u februaru, ali je sa ovom intervencijom države povećanje cena odloženo do polovine naredne godine, piše Tanjug.

Grad Užice ima oko 6.500 korisnika usluge grejanja od kojiih trećina koristi grejanje na mazut, a ostali gas i jedan mali deo drvni pelet. Od 12 toplaninih postrojenja devet koristi gas, jedno mazut dva pelet.

Prvobitna odluka o povećanju cena grejanja od nove godine predvidela je da cena sa sadasnjih 109 bude povećana na 119,86 što je uvećanje za devet odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...