isplata do 15. oktobra ove godine

Vlada Srbije i poljoprivrednici postigli dogovor o ceni suncokreta

AgrobiznisSrbijaVesti

16.8.2022 18:39 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Vlada Srbije i poljoprivrednici postigli dogovor o ceni suncokreta Vlada Srbije i poljoprivrednici postigli dogovor o ceni suncokreta
Poljoprivrednici, koji već osam dana protestuju širom Srbije, postigli su sa Vladom Srbije dogovor o ceni suncokreta, javila je Radio-televizija Srbije (RTS). Kako je... Vlada Srbije i poljoprivrednici postigli dogovor o ceni suncokreta

Poljoprivrednici, koji već osam dana protestuju širom Srbije, postigli su sa Vladom Srbije dogovor o ceni suncokreta, javila je Radio-televizija Srbije (RTS).

Kako je potvrđeno RTS-u a prenosi Beta, prema finalnom dogovoru koji je parafirala Vlada Srbije, konačna cena suncokreta ka poljoprivrednim proizvođačima iznosi 73 dinara po kilogramu, a isplata je dogovorena do 15. oktobra tekuće godine.

Istim dogovorom, ograničena je marža posrednika na maksimum 2,6 dinara, dok trošak transporta robe od otkupnog mesta do uljare, snose same uljare.

Što se tiče goriva, podsticaj u narednom periodu iznosiće 20 dinara po litri, za 50 litara po hektaru, dok će se premija za mleko za jedan kvartal u 2022. godini povećati na 15 dinara.

Vlada se obavezala da u narednom periodu, u vezi sa kreiranjem mera u sektoru stočarstva, razgovara sa stočarima a istim dokumentom, poljoprivrednicima je obezbeđen moratorijum na kredite u periodu od 12 meseci.

Iz Vlade Srbije rekli su za RTS da su zadovoljni uspešnim završetkom pregovora, kao i da su očekivali ovakav scenario s obzirom na to da je tokom jučerašnjeg sastanka postignut visok stepen saglasja.

Obe strane su naglasile da će ubuduće zajedno raditi na svim daljim koracima ka poboljšanju uslova rada poljoprivrednika u Srbiji i sigurni su da će uz stalnu komunikaciju i redovne sastanke situacije poput ove biti predupređene.

Ratari već osam dana protestuju širom Srbije, a nakon jučerašnjih pregovora u utorak su nastavili blokade puteva u Novom Sadu, Subotici, Somboru, Pančevu. Poljoprivrednici iz Šumadije krenuli su traktorima za Beograd.

Poljoprivrednici su na razgovorima sa vladom u ponedeljak postigli dogovor o premijama za mleko.

 • Ceca

  16.8.2022 #1 Author

  Dogovor je dogovor

  Odgovori

 • MAJALG

  16.8.2022 #2 Author

  Nadam se da ce iz svega ovoga izaci kao pobednici obicni gradjani kao i svi ljudi koji samo zele malo bolji zivot, a ne da gledamo ovo sivilo i prezivljavanje.

  Odgovori

 • GOCA BG

  16.8.2022 #3 Author

  Nadam se da su zadovoljne obe strane…

  Odgovori

 • JOVANA

  16.8.2022 #4 Author

  Odlicno

  Odgovori

 • VERA

  16.8.2022 #5 Author

  Samo da dogovorena cena bude plaćena.

  Odgovori

 • GAGA

  16.8.2022 #6 Author

  Nista bez ulice

  Odgovori

 • SNEZANA

  17.8.2022 #7 Author

  Konacno u korist proizvodjaca

  Odgovori

 • goca87

  17.8.2022 #8 Author

  Dobro je da jesu…

  Odgovori

 • LEKI

  17.9.2022 #9 Author

  Konacno i proizvodjači imaju koristi

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.