Završena konstitutivna sednica Narodne skupštine Republike Srbije u trinaestom sazivu

Vladimir Orlić na čelu parlamenta, Ana Brnabić dala ostavku na mesto poslanika

SrbijaVesti

3.8.2022 09:08 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Vladimir Orlić na čelu parlamenta, Ana Brnabić dala ostavku na mesto poslanika Vladimir Orlić na čelu parlamenta, Ana Brnabić dala ostavku na mesto poslanika
Prva sednica Narodne skupštine Republike Srbije u trinaestom sazivu, koju je sazvao predsednik Skupštine iz prethodnog saziva Ivica Dačić, i formalno je okončana posle... Vladimir Orlić na čelu parlamenta, Ana Brnabić dala ostavku na mesto poslanika

Prva sednica Narodne skupštine Republike Srbije u trinaestom sazivu, koju je sazvao predsednik Skupštine iz prethodnog saziva Ivica Dačić, i formalno je okončana posle dvodnevnog zasedanja, proglašenjam novog predsednika državnog parlamenta.

Sednici je predsedavao najstariji narodni poslanik Vladeta Janković, a u radu su mu, prema Poslovniku, pomagali najmlađi narodni poslanici sa četiri izborne liste koje su dobile najveći broj poslaničkih mandata.

Prema dnevnom redu, za svih 250 poslanika prvo su potvrđeni mandati, a onda se prešlo na izbor članova radnih tela Narodne skupštine I delegacija u međunarodnim institucijama. U parlamentu Srbije formirano je 15 poslaničkih grupa.

Drugog dana zasedanja Skupština je posle dugog obrazlaganja i diskutovanja, za predsednika izabrala Vladimira Orlića, sa izborne liste “Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve”. Pored toga, premijerka Srbije u tehničkom mandatu Ana Brnabić podnela je ostavku na mesto narodnog poslanika, a na njeno mesto stupiće sledeći kandidar sa liste “Aleksandar Vučič – Zajedno možemo sve”.

Pre prelaska na glasanje o predloženim kandidatima za potpredsednike Narodne skupštine, narodni poslanici doneli su Odluku da Narodna skupština u Trinaestom sazivu ima sedam potpredsednika, kao i da se njihov izbor obavi javnim glasanjem, prozivkom narodnih poslanika.

Za mesto potpredsednika Narodne skupštine predloženi Zoran Lutovac izabran sa izborne liste “Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije”, Sandra Božić sa Izborne liste “Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve”, Snežana Paunović sa liste “Ivica Dačić – Premijer Srbije”, Elvira Kovač sa liste Saveza vojvođanskih Mađara, Božidar Delić sa liste “Srpske koalicije Nada”, Usame Zukorlić izabran sa Izborne liste “Muftijin amanet” i Borko Stefanović sa liste “Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije”.  

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...