Pad poslovnih aktivnosti ukazuje na dalje slabljenje ekonomije SAD

Vrednost berzanskih indeksa pada treći dan zaredom

BerzaNovacSvetVesti

24.8.2022 10:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Vrednost berzanskih indeksa pada treći dan zaredom Vrednost berzanskih indeksa pada treći dan zaredom
Na američkim berzama vrednost indeksa pada treći dan zaredom jer ulagači i dalje strahuju od agresivnog povećanja kamatnih stopa američke centralne banke Federalnih rezervi,... Vrednost berzanskih indeksa pada treći dan zaredom

Na američkim berzama vrednost indeksa pada treći dan zaredom jer ulagači i dalje strahuju od agresivnog povećanja kamatnih stopa američke centralne banke Federalnih rezervi, dok se rast ekonomije Sjedinjenih Američkih Država usporava.

Dow Jones beleži pad 0,47 odsto, na 32.909 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,22 odsto, na 4.128 poena. Nasdaq indeks ostao je nepromenjen na 12.381 bod.

Ulagači su oprezni jer se očekuju da će Federalne rezerve nastaviti da povećavaju kamatne stope, piše agencija Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Međutim, ključno pitanje u ovoj situaciji je da će kamate biti povećane 0,5 ili 0,75 procentnih poena. Zato se s nestrpljenjem očekuje govor predsednika Federalnih rezervi Džeroma Pauela (Jerome Powell) u petak na konferenciji centralnih bankara u Džekson Holu.

Nedavno objavljeni podaci pokazali su da je inflacija u julu blago pala s najviših nivoa, pa su se ulagači ponadali da bi Fed ubuduće mogao biti manje agresivan u podizanju kamata.

Međutim, više čelnika Feda upozorava da je potrebno još mnogo toga učiniti kako bi se suzbila inflacija.

„Prema komentarima čelnika Feda, vidi se da je postoji mogućnost da će centralna banka i u septembru podići kamate 0,75 procentnih poena. Na tržištu strahuju da će Pauel ponovno oštro nastupiti”, izjavio je direktor u firme Longbow Asset Management Džejk Dolarhajd (Jake Dollarhide).

Podaci o padu poslovnih aktivnosti u avgustu, posebno u uslužnom sektoru jer je potražnja oslabila zbog visoke inflacije i zaoštravanja finansijskih uslova, ukazuju na dalje slabljenje najveće svetske ekonomije.

Cene akcija pale su i na evropskim berzama. Londonski FTSE indeks izgubio je 0,61 odsto vrednosti, pa je na nivou od 7.488 bodova, dok je frankfurtski DAX pao 0,27 odsto, na 13.194 boda, a pariski CAC 0,26 odsto, na 6.362 boda.

Tagovi
BERZA FED SAD

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...