uz vesti o rastu ličnih dohodaka predsednik srbije negirao da će se menjati status EPS-a

Vučić najavio značajno povećanje penzija i minimalne zarade

SrbijaVesti

15.6.2022 12:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Vučić najavio značajno povećanje penzija i minimalne zarade Vučić najavio značajno povećanje penzija i minimalne zarade
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je prilikom obilaska završnih radova na najnovijoj deonici obilaznice oko Beograda okupljenim novinarima najavio značajno povećanje penzija i minimalnih zarada... Vučić najavio značajno povećanje penzija i minimalne zarade

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je prilikom obilaska završnih radova na najnovijoj deonici obilaznice oko Beograda okupljenim novinarima najavio značajno povećanje penzija i minimalnih zarada do kraja ove i početkom sledeće godine.

„Sada smo u najpovoljnijoj poziciji, spustili smo nivo penzija na 9,1-9,2 udela u BDP-u, i velika je vest da će penzioneri imati najveće povećanje penzija u ne znam koliko godina i decenija, i to suštinski i realno“, rekao je Vučić novinarima na obilaznici.

Predsednik Srbije je naglasio da će povećanja biti izvršena u dva navrata, jedno tokom ove jeseni, kao i drugo od 1. januara naredne godine, napominjući da ne govori o jednokratnim davanjima, već o stalnom povećanju penzija, prenose domaće novinske agencije.

„To povećanje ukupno neće biti ispod 17-18 odsto, ako nam MMF u potpunosti odobri“, rekao je Vučić.

Najnovija runda dogovora sa MMF-om započinje u četvrtak 16. juna.

Vučić je dodao i da se očekuje značajan rast minimalne zarade, kao I očekivanje da će prosečna plata u martu naredne godine biti viša od 710 evra u dinarskoj protivvrednosti.

„Hoćemo da na ozbiljan način značajno povećamo minimalac, ali da to ide na teret države, a ne poslodavca. Za to nam treba 300 miliona evra, i to ćemo mi da keširamo, kao država. Za poslodavce, videćemo kako, da li povećanje neoporezivog dela dohotka, plus deo doprinosa, a pokušaćemo da spustimo sve poreze i doprinose na zaradu, na nivo 60,2 odsto“, rekao je Vučić.

Kako je rekao, sledi veliko povećanje minimalca, ali da se ne ugrozi dolazak stranih direktnih investicija.

„Svakako će biti dvocifreno, očekujemo da razgovramo i sa poslodavcima, ali pošto će država preuzeti teret, to će biti 12 ili 13 odsto, a možda i 14 procenata“, rekao je Vučić.

Istakao je i da će biti značajnog povećanja plata u javnom sektoru, takođe dvocifreno.

„Mislim da su to velike i važne vesti. Gledamo kako oko novca, i zato molim sve da plaćaju poreze, i da znaju da će država po tom pitanju biti nemilosrdna“, rekao je Vučić.

Na kraju, predsednik Srbije je odgovorio na pitanje novinara o eventualnoj prodaji Elektrodistribucije Srbije, ili pretvaranju najvećeg državnog preduzeća u akcionarsko društvo. „To je notorna laž. Svako ko bi u ovom trenutku razmatrao takvu mogućnost bio bi glup jer bi radio protiv interesa Srbije. Mi gledamo da kupimo elektroprivrede iz okruženja“, izjavio je Vučić.

  • MARKO7

    15.6.2022 #1 Author

    Pa daj bože…

    Odgovori

  • N.N.

    15.6.2022 #2 Author

    Ovo su lepe vesti

    Odgovori

  • TATJANA

    15.6.2022 #3 Author

    I treba, grebalo je i ranije

    Odgovori

    • IVAN

      29.10.2022 #4 Author

      Dzabe povecanje kada je sada inflacija i pitanje kada ce.se.zaustaviti

      Odgovori

  • GAGA

    16.6.2022 #5 Author

    Moze da prica sta hoce, ionako njegove reci nemaju nikakvu tezinu

    Odgovori

  • Mučenik

    16.6.2022 #6 Author

    Vučić je nagovestio povećanje penzije za sledeću godinu za čitavih njegovih 18,2%. Ovim brojkama zamajavaće svoju glasačku mainu čitavih sedam meseca, po pravilu ko izdrži. On je zaboravio da je tim penzionerima otimao dobar deo penzije šetiri godine, a o vraćanju ni reč, sram ga bilo. Ovde se oglasio i poltron Krkobabić sa svom PUPS koji broji jedan kombi članova. Očekuje se da se s njim solidarišu i svi ministri veličajući postupak vođe. Penzije u Srbiji su jedino veće od penzija u BiH i pale su ispo 40% prosečne plate. Izdržite penioneri do Nove Godine, posle će boti lakše, blagodareći vašeg dušebrižnika?

    Odgovori

  • NINICA

    18.12.2022 #7 Author

    Kako da ne, jedno su reči a drugo dela.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...