ZA TRI MESECA 8.000 NOVIH KREDITA U CRNOJ GORI Dobit banaka manja za trećinu, sledi ublaženje uslova za pozajmice

BankeNovacRegionVesti

17.6.2020 09:58 Autor: Ljiljana Begović 0

ZA TRI MESECA 8.000 NOVIH KREDITA U CRNOJ GORI Dobit banaka manja za trećinu, sledi ublaženje uslova za pozajmice ZA TRI MESECA 8.000 NOVIH KREDITA U CRNOJ GORI Dobit banaka manja za trećinu, sledi ublaženje uslova za pozajmice
Od početka marta do kraja maja odobreno je skoro 8.000 novih kredita, u vrednosti oko 185 miliona evra, saopšteno je na sednici Saveta Centralne... ZA TRI MESECA 8.000 NOVIH KREDITA U CRNOJ GORI Dobit banaka manja za trećinu, sledi ublaženje uslova za pozajmice

Od početka marta do kraja maja odobreno je skoro 8.000 novih kredita, u vrednosti oko 185 miliona evra, saopšteno je na sednici Saveta Centralne banke Crne Gore.

Savet je ocenio i da su, uz pažljivo odabrane mere CBCG, banke uspešno upravljale rizikom likvidnosti, kao i ostalim rizicima u svom poslovanju, koji su bili značajno uvećani, kao posledica suočavanja sa pandemijom.

“Na kraju maja 2020. godine, banke su ostvarile neto dobit koja je za 36 odsto manja u odnosu na uporedni period prethodne godine, što je bilo uslovljeno formiranjem dodatnih rezervi za kreditne gubitke, kao i smanjenim neto prihodom od naknada“, navedeno je na sednici Saveta.

Foto: Shutterstock.com

Epidemija povećala mobilne transakcije

Prema podacima za period januar-april 2020, broj platnih transakcija obavljenih mobilnim plaćanjem na kraju aprila je povećan 49 odsto u odnosu na januar ove godine.

“Broj platnih transakcija koje su fizička lica obavila mobilnim plaćanjem veći je za čak 73 odsto. U istom izveštajnom periodu je evidentiran i rast broja novih korisnika mobilnog plaćanja za 14,7 odsto, a posebno se izdvaja rast broja novih korisnika – fizičkih lica koja su sa pružaocima platnih usluga ugovorila korišćenje aplikacije instalirane na mobilnom telefonu, od 15 odsto. Zaključeno je da je pandemija, pored svih negativnih posledica koje je sa sobom donela, doprinela finansijskom opismenjavanju građana Crne Gore i ubrzavanju procesa digitalne transformacije kojem smo posvećeni”,  istaknuto je na sednici Saveta CBCG.

Foto: Pixabay.com

Konstatovano je da će pandemija imati značajne posledice koje će se odraziti na crnogorsku privredu. Na osnovu Izveštaja o kretanju cena za prvi kvartal 2020. godine, koji je usvojio Savet, konstatovano je da je inflacija u Crnoj Gori, merena potrošačkim cenama, u martu 2020. godine, u odnosu na decembar 2019. godine, iznosila – 0,4 odsto.

“Prosečna stopa potrošačkih cena (prva tri meseca 2020. godine u odnosu na isti period prethodne godine) iznosila je 0,8 odsto, dok su cene u martu u odnosu na isti mesec prethodne godine ostale nepromenjene” , navedeno je u Izveštaju, prenosi Pobjeda.me.

U Izveštaju se, dalje, navodi da modelska prognoza za kraj 2020. godine projektuje inflaciju u rasponu od nula do 1,2 odsto, sa centralnom tendencijom od 0,5 odsto. Njoj je slična i ekspertska procena CBCG da će na kraju godine inflacija biti u rasponu od -0,2 do 1,8 odsto, sa centralnom projekcijom od 0,8 odsto.

Savet je usvojio i Izveštaj o rezultatima ankete o kreditnoj aktivnosti banaka za I kvartal 2020. godine. Prema oceni banaka, tokom narednog kvartala se očekuje ublažavanje standarda (kriterijuma za odobrenje kredita) za mikro, mala i srednja preduzeća i potrošačke kredite. Takođe, ista očekivanja banke imaju i kada su u pitanju kreditni uslovi (kamatna stopa, troškovi provizije i naknada, zahtijevani kolateral i sl.) za stanovništvo i privredu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...